6.2 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Monografia comunei Ştorobăneasa – O CARTE DOCUMENT

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

La mijlocul lunii decembrie, la Ştorobăneasa, în prezenţa dnei primar Ioana Magereanu (Bazavan) şi la peste 100 de locuitori ai satului,  a avut loc un eveniment cu caracter de unicat pentru această localitate: lansarea monografiei localităţii. Este vorba de o lucrare de amploare, documentată  de-a lungul mai multor ani, scrisă cu dragoste şi rigoare stiinţifică de doi dascăli ai locului. Cei prezenţi la întâlnire s-au aflat faţă-n faţă cu autorii, oameni de cultură, profesorii Badea Negreau şi Nicolae Dina; personalităţi legate prin mii de fire de consătenii alături de care au trăit şi muncit de-a lungul deceniilor, în această străveche localitate teleormănenă. Ajunşi la vârsta deplinei maturităţi ei lasă moştenire comunităţii ceva spiritual – dacă putem spune aşa, O CARTE DOCUMENT care a stârnit deja interes generaţiei actuale şi , probabil, peste ani curiozitate celei viitoare.

Ca cititor am constatat că, autorii, au trudit din greu pentru fiecare idee şi rând aşternut de-a lungul celor 380 de pagini, au pus mult suflet şi au reuşit să ducă până la capăt un proiect de anvergură. Titlul de pe coperta cărţii s-a dorit să reflecte conţinutul:          COMUNA ŞTOROBĂNEASA – TELEORMAN, istorie, cultură, tradiţie, neamuri. File de monografie. Este o carte cu greutate la propriu şi la figurat:,,Unde sunt respectate direcţiile ştiinţifice  trasate de Dimitrie Gusti’’, după cum aprecia în preambulul lucrării dl Gheorghe Stroia, membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţă’’.

Fiecare capitol, riguros ordonat, redă pe larg  aspecte din istoria, cultura, tradiţiile şi neamurile din această aşezare rurală şi nu în ultimul rând influenţa pe care au avut-o în dezvoltarea localităţii familii boiereşti precum Racottă (vechimea ei fiind atestată documentar din secolul al XVI – lea) şi Noica. Avem în faţă o lucrare de anvergură, cu multe date şi informaţii, care a implicat o temeinică şi amplă documentare.

Autorii au precizat, încă de la prima pagină a cărţii, că şi-au propus să aducă în faţa cititorului anului 2019, file din istoria acestor locuri, frumuseţea lor, personalităţi importante care au lăsat ceva trainic în urma lor, este prezentată viaţa spirituală a oamenilor din satele Beiu, Cârţocleasca şi Ştorobăneasa. Sunt foarte multe aspecte pozitive de comentat în această carte document. Este de apreciat strădania autorilor ca pe lângă prezentare unor documente cu titluri de proprietate, vechi de mai bine de 100 de ani, descoperite la oamenii locului, să pună în valoare şi fotografii de familie la fel de vechi, unde este prezent ,,aerul’’ de epocă, activităţi culturale, imagini din şcolile Ştorobăneasa şi Beiu şi manifestări educative şi culturale cu elevii şi dascălii în prim plan. Se ştie că o fotografie face cât o mie de cuvinte.

Cei care citesc această lucrare şi nu cunosc prea multe amănunte despre activitatea autorilor monografiei, pe parcursul lecturii vor constata că, la rândul lor, au însemnat şi înseamnă mult pentru localitate. Dl. Badea Negreanu, profesor de limba română, acum pensionar,  are o impresionantă carte de vizită profesională. S-a implicat trup şi suflet în actul de educaţie al tinerei generaţii – formând oameni care deja s-au afirmat în diferite domenii de activitate, după cum rezultă din paginile cărţii, foştii elevi fiind prezenţi în sală la lansarea monografiei. A valorificat folclorul şi tradiţiile populare din zonă, conducând formaţia ,,Jianul’’, începând cu anul 1975. Mai mulţi ani Şcoala Gimnazială Beiu a purtat numele de Badea Negreau. Dl. Nicolae Dina, a fost profesor la Beiu , coordonator al revistei şcolare ,,Tinere Condeie’’ dar şi director al Căminului Cultural Ştorobăneasa. A fost profesor la liceele ,,Constantin Noica’’ şi ,,A. I. Cuza’’ din Alexandria şi metodist la I.S.J. Teleorman. Este un om cu o bogată activitate literară în ultimii ani, autorul la mai multe cărţi , articole publicate în volume colective, antologii, enciclopedii, primind diferite premii literare, este prezent număr de număr în revista Caligraf, editată de Centrul Cultural Teleorman, ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Monografia comunei Ştorobăneasa, este o incursiune în istoria acestei aşezări rurale, cu avalanşă de informaţii ce au caracter de noutate, o lucrare deosebită ce trebuie citită cu multă atenţie. Este interesant că 99 la sută dintre locuitorii satului, cu neamul din care fac parte, se regăseşte în paginile cărţii. Părerile celor prezenţi la lansarea monografiei sunt unanime: eforturile autorilor Badea Negreanu şi Dina Nicolae merită  a fi apreciate şi preţuite la adevărata lor valoare.

 CONSTANTIN DRAGNEA

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Noi contracte de finanțare prin ”Anghel Saligny”. Extindere rețea apă, la Frumoasa, și asfaltare drumuri, în comuna Mârzănești

”Prin intermediul programelor coordonate de Ministerul Dezvoltării, locuitorii au acces egal la servicii de calitate. Avem, deja, exemple de...

Articole similare