28.2 C
Judeţul Teleorman
marți, aprilie 16, 2024

9200 de pensionari din Roşiorii de Vede cer premierului Tudose să elimine inechităţile din sistemul de pensii

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În numele și din împuternicirea celor 9.200 pensionari din Roșiorii de Vede, județul Teleorman, vă transmitem “Nemulțumirile acestora și Propunerile de măsuri care să fie adoptate pentru a se face dreptate și a fi echitate în sistemul de pensii din România”.

Nemulțumirile pensionarilor au la bază următoarele:

1.Pensionarii de stat și agricultori sunt profund nemultumiți și indignați pentru legile speciale adoptate privind pensionarea: magistraților și grefierilor; senatorilor și deputaților; personalului M.A.N. și M.A.I.; serviciile de informații: personalul aeronautic; Corpul diplomatic și consular personalul Curții de Conturi; Funcționarii parlamentari; personalul auxiliar din instanțele de judecată și parchete, circa 180.000 pe întreaga țară

2.În sistemul “unic”de pensii nu se respectă vârsta unică de pensionare și nici principiul unic al contributivității la fondul de pensii, sunt nerespectate prevederile din Constituția României și Carta Drepturilor Omului prin legile speciale preferențiale de pensionare a unor categorii de super oameni ai actualului sistem.

3.Prin Statutul unor categorii de salariați bugetari, cum este cazul magistraților și alte autorități ale statului, se prevede ca la pensionare să se acorde acestora 6-12 salarii. Este moral? Este echitabil? Unui muncitor, unui țăran, unui funcționar, unui medic, unui profesor etc. de ce oare nu li se acordă? Este mare inechitate în societate, în sistemul actual!

4. Se acordă dreptul la cumul al pensiei cu salariul de care beneficiază Magistrații; Inalți Funcționari Publici; Polițiști etc. Nu este moral ca cei care au pensii speciale să aibă și dreptul la cumul cu salariul la vârsta de 45-50 ani, în timp ce vârsta standard este de 65 ani.

5.Parlamentarii aleși de popor au avut grijă să-și facă legi speciale pentru pensionare, așa se face ca pentru un mandat de 4 ani să aibă o pensie specială de 1.500 lei,  la doua mandate 3.000 lei, la trei mandate 4.500 lei, la patru mandate 6.000 lei. Avem și noi în județul Teleorman, foști parlamentari care au 6.000 lei pensie de parlamentar și 2-3.000 lei pensie cuvenită calculată la vechimea în muncă și contribuția la fondul de pensii. Poporul se intreabă: Pentru așa ceva  i-am ales în Parlament?

6.Raportul dintre pensia maximă de 17.000 lei și pensia minimă garantată de 520 lei este de 1/32, în timp ce raportul dintre salariul minim și maxim este de 1/12 și privește un număr aproximativ egal de  pensionari și salariați. De ce această discrepanță?

7. Raportul dintre pensia medie de stat și salariul mediu pe economie a scăzut continuu din anul 2008, când a fost de 45% și până în prezent, când reprezintă numai 32%. Salariile au crescut exponențial, iar pensiile au fost indexate cu rata inflației, nu majorate.

8.Puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut continuu, așa se face că peste 45% din numărul de pensionari trăiesc sub pragul sărăciei extreme care este de 700 lei și scade continuu prin creșterea prețurilor care să fie la nivel European.

Creșterea valorii punctului de pensie la 1.000 lei cu 1 iulie a.c. a determinat  mărirea pensiilor, însă această mărire este diminuată prin creșterea prețurilor la energia electriă, gazele naturale, apa, canalul,  serviciile publice etc. și nu se resimte în nivelul de trai.

În concluzie: Sistemul de pensii din România, în prezent, este preferențial și nemulțumește în masă pe cei 4,5 milioane de  pensionari care au fost: muncitori, agricultori, tehnicieni, ingineri, economiști, profesori medici,  fiind necesare măsuri ferme de schimbare a sistemului actual de pensii.

Propunerile de măsuri care să fie adoptate

  1. Prin Referendum să fie schimbat sistemul, să fie aduse completări și modificări la Constituția Romăniei prin care să fie anulate toate legile speciale de pensionare și alte reglementări discriminatorii privitor la pensionare.
  2. Să fie adoptată o lege unică și echitabilă a pensionării, prin consultare populară a tuturor categoriilor de salariați, iar vârsta standard de pensionare să fie unică și modul de calcul al pensiei să fie unic, să aibă la baza contribuția la fondul de pensii și vechimea în muncă.
  3. Raportul dintre pensia maximă și minimă să fie de 1/12 așa cum este raportul dintre salariul maxim și minim stabilit prin legea salarizării unitare nr. 153/2017.

4. Pensia medie să reprezinte 50-60% din salariul mediu pe economie și să fie indexată anual cu rata inflației și procentual de creșterea salariilor.

  1. Să se anuleze prevederile din Statutele profesionale ale salariaților din sectorul public prin care se acordă la pensionari 6-12 salarii din fonduri publice.

6.Să fie interzis cumulul pensiei cu salariu în sistemul public și să fie admis cumulul numai în sistemul privat.

7.Impozitarea pensiilor să se aplice gradual începând de la suma peste pensia medie cu 10% să se ajungă la 50% în cazurile cu pensia de peste 20.000 lei lunar.

8.Vârsta standard de pensionare să fie unică, dar vârsta standard poate fi redusă pentru cei cu activitate în  condiții speciale (grupa I) sau condiții deosebite (grupa II).

9.Pentru mamele cu mulți copii și persoanele cu handicap să fie redusă vârsta standard și vechimea standard, in funcție de numărul de copii și de gradul de handicap.

  1. Toate pensiile speciale stabilite până la data noilor reglementări să fie recalculate având la baza vechimea standard și contribuția la fondul de pensii.
  2. Având în vedere ponderea însemnată a pensionarilor în totalul populației, locul și rolul acestora în societate, să fie cooptați în Comisiile de Dialog Social de la Guvern și Parlament reprezentanții acestora din Federațiile Naționale și alte organe centrale și județene pentru consultare și a se lua la cunoștință punctul de vedere al acestora.
  3. Guvernul și Parlamentul să ia măsuri pentru constituirea și funcționarea legală a unui Parlament al Pensionarilor care să se întrunească semestrial sau annual, prin grija M. Muncii pentru informarea și adoptarea Programelor Sociale deoarece ponderea acestora este însemnată și reprezintă peste 30% din totalul populației din România.

Președinte,
Ec. Eana Ioan

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Angajări în primăriile şi instituţiile din judeţ. Se caută mecanic auto, informatician şi instructori de educaţie

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare