10.5 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 26, 2024

Ziua lui Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naţionale

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

La 15 ianuarie, sarbatorim Ziua Culturii Nationale si, totodata, 167 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu ”poetul cel mai poet” in care romanii isi regasesc multe dintre idealurile lor morale si spirituale.

Rod genial al tarii, Eminescu este poetul cel mai reprezentativ al romanilor, poetul national si, in larga deschidere a timpului, poetul universal, receptat in peste 64 de limbi ale Terrei, ceea ce reprezinta o arie foarte intinsa pentru un poet.

Ca artist al cuvantului nemuritor, opera lui ne mangaie sufletul dintr- un ianuarie in celalalt,  inaltand coloana fara sfarsit a simtirii si rostirii romanesti.

Nici un scriitor roman n-a realizat in opera lui, intr-o viata atat de scurta ( 39 de ani si 5 luni) si in conditia atat de neprielnice, o mai vasta si mai adanca sinteza de atitudini si de valori lirice si filozofice ca Eminescu.

Fascinati de versul si de verbul sau, poetului i-au adus laude toti cei care l-au citit, de la cei mai mari carturari pana la oamenii de rand.

De mentionat sunt monografiile si editiile Eminescu, aparute in decursul vremii, ca si elogiile inchinate din secolul al XIX-lea incoace.

Incepand cu anul 1932, George Calinescu, critic si istoric literar, i-a tot prezentat viata si opera geniala,  cu masura omului echilibrat si a specialistului desavarsit, plasandu-l pe  „Luceafarul poeziei romanesti” sub semnul eternitatii.

O concluzie a recunoscutului exeget a ramas nemuritoare: „ Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie, si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si  stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale”.

Potrivit celor spuse de G. Calinescu, se pare drept cel mai firesc lucru ca Ziua Culturii Nationale,  pentru toti romanii, sa fie ziua de nastere a „ omului deplin al culturii romanesti”, cel „ fara de care am fi mai altfel si mai saraci”.

Permanent viu in memoria colectiva, ca poet si prozator, Eminescu ramane in acelas timp  un distins jurnalist, publicistica lui o fiind o adevarata enciclopedie in care exprima cunostinte din varii domenii de activitate: economie, sociologie, statistica, istorie, arheologie, religie etc.

„Daca romanii recunosc in Mihai Eminescu pe cel mai mare poet al lor si al lumii – asa cum nota Alain Guillermou – e pentru ca el tocmai a stiut sa exprime in mod remarcabil sufletul tarii sale, traducand cu fidelitate aspiratiile sau visurile compatriotilor sai”.

Aniversarea Zilei Culturii Nationale este un bun prilej de a  comemora cu recunostinta si pretuire pe „poetul nepereche”, multumind cu adanca evlavie  Bunului Dumnezeu pentru darul facut romanilor prin acest geniu al literaturii romane, un patriot roman autentic, cu o deosebita deschidere universala.

Asadar, Ziua Culturii reprezinta o adevarata sarbatoare a valorilor spirituale, a identitatii si demnitatii poporului roman.

LEON ARMEANCA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Angajări în primăriile şi instituţiile din Teleorman. Se caută director medical, şofer, zidar, electrician şi mecanic auto

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare