„ZEFLEMEAUA”, CA STRATEGIE DE VIAŢĂ, UN ROMAN-SAGA PREZENTAT LA ALEXANDRIA

Muzeul Judeţean Teleorman a organizat la sediul său, în urmă cu câteva zile, evenimentul cu genericul „Un alexăndrean în Primul Război Mondial”. În acest cadru a fost prezentat, cu contribuţia consistentă a autorului – Tudor Brătescu, romanul „Zeflemeaua”, apărut la Editura „Humanitas”. Evenimentul a adunat aici multă lume bună, între  vorbitori aflându-se Pavel Mirea – managerul instituţiei-gazdă, Dan Botez – autorul mai multor cărţi de istorie recentă, Dumitru Borţun – prof. dr. univ., PS Galaction – episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Gheorghe Olteanu – publicist.

Astfel, am aflat că „Zeflemeaua” este un roman biografic amplu (peste 600 de pagini) cu multe personaje, protagonistul fiind medicul Gogu Slăvescu. Adică bunicul autorului acestui roman, Tudor Brătescu, născut în Bucureşti dar cu rădăcini în Teleorman, la Comoara şi Alexandria, de profesie inginer constructor stabilit în Franţa din anul 1984. Acţiunea cărţii începe în 1916 şi se întinde pe parcursul mai multor decenii.

Cu un farmec aparte şi umor fin, specialistul în comunicare Dumitru Borţun (şi el unul dintre „ambasadorii” Alexandriei) a captivat pe participanţii la acest eveniment cultural. În opinia sa,  „Zeflemeaua” este un roman-saga inspirat de „spectacolul devenirii umane”. Profesorul din Bucureşti susţine că „de fapt, zeflemeaua, specifică lui Moromete, este o strategie de viaţă pentru a depăşi pe parcursul vieţii momentele dificile”. El crede că „te simţi mai bun, mai deştept dacă citeşti această carte despre război, despre dragoste”.

Făcând legătura dintre subiectul romanului şi Centenarul Marii Uniri, Dumitru Borţun a evidenţiat nevoia de a aminti mereu lucrările eroice făcute de înaintaşii noştri. Doctorul în filosofie consideră că „Centenarul” trebuie să aducă schimbări de atitudine, deoarece „este normal ca în primul rând să ne întrebăm ce facem noi pentru România şi nu ce face România pentru noi”.

ŞTEFAN STAN