“Trei primari cu sentințe definitive sunt menținuți în funcție“- întrebare adresată Ministrului de Interne de către deputatul Mara Calista

“De ce primarii condamnați din localitățile Săceni, Siliștea și Zimnicea nu au fost demiși din funcție?” și “Ce măsuri veți lua pentru urgentarea procedurii de demitere a primarilor condamnați și organizarea alegerilor locale parțiale în aceste localități?” sunt cele două întrebări adresate ministrului de Interne, Dan Carmen Daniela, de către deputatul liberal Mara Calista .

În documentul înregistrat la Camera Deputaților, la finele lunii aprilie, se arată că “în județul Teleorman, există trei primari cu sentințe definitive, pentru care prefectul trebuia să emită ordine de demitere din funcție. Este vorba despre primarul comunei Săceni, Marian Vișinoiu, condamnat printr-o sentință definitivă, în anul 2016, Marin Alexandru, primarul din Siliștea, condamnat pentru trei infracțiuni de conflict de interese printr-un acord de recunoaștere a faptei, și Petre Pîrvu, edilul orașului Zimnicea, aflat în incompatibilitate, situație constatată de ANI și rămasă definitivă, după ce instanța a respins cererea de anulare a Raportului”.

“Fiind vorba de situații clare, demiterea din funcție a celor trei primari era perfect justificată, dar constat că se tergiversează emiterea ordinelor de către prefectul județului Teleorman”, se mai spune în document.

În răspunsul primit de la Cabinetul ministrului Dan Carmen Daniel se precizează următoarele: “Informațiile puse la dispoziție de către Instituția Prefectului Județul Teleorman relevă faptul că, la data de 16.01.2017, ANI a trimis, spre informare, un raport de evaluare din care rezultă că în privința primarului din Zimnicea au fost identificate elemente, în sensul existenței unui conflict de interese…Până la acest moment, ANI nu a informat instituția în legătură cu o decizie definitivă, context în care Prefectul a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile legale privind emiterea ordinului de încetare a mandatului înainte de termen”.

În ceea ce privește situația primarului din comuna Siliștea, se precizeză că, la nivelul Prefecturii Teleorman, nu există nicio hotărâre din care să rezulte că Marin Alexandru a fost condamnat la o pedeapsă privată de libertate. Pentru a verifica situația semnalată, prefectul urmeză să solicite informații de la secretarului unității administrativ teritoriale și, eventual, de la instanțele de judecată.

Referitor la primarul din Săceni, documentul ce poartă semnătura ministrului Dan Carmen Daniela “însăilează” tot felul de articole, decizii și legi, iar concluzia este că “persoana față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu este supusă niciunei decăderi, interdiții sau incapacitate, dacă nu a săvârșit, din nou, o infracțiune până la expirarea termenului de supraveghere”. Cu alte cuvinte, primarul Vișinoiu va rămâne în funcție până la finele mandatului.