Tir de rachete antigrindină, lansate din comunele Furculeşti, Călmăţuiu, Troianu şi Dracea

Având în vedere fenomenele meteo din ultima perioadă, la nivelul judeţului Teleorman s-au realizat activităţi de combatere a căderilor de grindină, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP).În prezent, în judeţul Teleorman există 4 puncte de lansare funcţionale, în localităţile Furculeşti, Calmăţuiu, Troianu (înfiinţate în 2018) şi Dracea (2019), urmând a se da în folosinţă alte 2 puncte, pe raza localităţilor Plopii Slăviteşti şi Segarcea Vale (sat Olteanca).

Din cele 4 puncte funcţionale au fost lansate, în 2019, 108 rachete, astfel: Furculeşti-21, Călmăţuiu-21, Troianu-36 şi Dracea- 30.

Toate acţiunile de combatere a căderilor de grindină prin intervenţii active în atmosferă au avut efectul scontat. Punctele de lansare antigrindină de pe teritoriul judeţului Teleorman aparţin Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia, Prahova.

Comanda pentru lansarea rachetelor se dă din punctul de comandă de la Ploieşti, al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină, în baza atenţionărilor primite de la Administraţia Naţională de Meteorologie, în funcţie de imaginile furnizate de radare.

Aprobarea pentru lansare se obţine de la Statul Major al Forţelor Armate şi Romatsa (aviaţia militară şi civilă). Raza de acţiune a unui punct de lansare este de 10 km, înălţimea de lansare fiind de 7500-8000 m.

Prefectura Teleorman