SIMPOZION INTERNAȚIONAL „MANAGEMENTUL ŞCOLAR-PREZENT ŞI VIITOR-ÎN CONTEXT EUROPEAN ( I )”

Simpozionul internaţional şi vizita de lucru la unităţi şcolare din Paralia Katerini, organizat de Casa Corpului Didactic Teleorman, în Grecia, cu tema ,,Managementul organizaţiei şcolare în context european!” tocmai s-a finalizat cu succes în rândul cadrelor didactice participante la proiect, dar şi al organizatorilor, mai ales pe termen lung.

Prima zi de vizitare a oraşului Salonic, capitală a Greciei de nord şi al doilea oraş al Greciei după Atena,  a debutat cu un tur de oraş pietonal, cu vizitarea principalelor obiective: Arcul lui Galerius, Rotonda şi Turnul Alb. Catedrala Sf. Dumitru ( patronul oraşului) ne-a fascinat  cu mozaicurile remarcabile datate din sec.VI-IX. d. Hr.  Salonicul a fost fondat în 315 î. Hr. de către Casandru, regele Macedoniei, care a dat oraşului numele soţiei sale, Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare. În ultimii ani a cunoscut o creştere economică şi industrială uimitoare.

Croaziera Athos a urmat, Muntele Athos fiind considerat o ciudăţenie monahală autonomă, populată în exclusivitate de bărbaţi. Accesul este strict interzis femeilor. Mânăstirile adăpostesc colecţii prestigioase de artă religioasă şi manuscrise. Arhitectura şi pictura sunt bizantine, putând fi astfel considerate ca un ansamblu inegalabil de muzee bizantine.

Macedonia este cea mai mare şi mai nordică dintre cele nouă provincii ale Greciei. Se învecinează la nord cu: Bulgaria, Iugoslavia şi Albania. Limba, religia, datinile şi modul de viaţă au fost dintotdeauna identice cu cele din restul Greciei. L-a dat pe Aristotel, părintele filosofiei greceşti, din antichitate. Tot în acea perioadă erau divinizaţi cei doisprezece zei  ai Olimpului, atât de macedoneni, cât şi de greci.

Atât pentru prima zi, voi reveni cu articole care să completeze frumosul tablou oferit de Grecia dascălilor teleormăneni, cu mulţumiri CCD Teleorman şi partenerilor greci, autorităţi locale şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar din regiunea Katerini !

,,Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelenţa nu este un act singular, ci un obicei.” Aristotel

Prof. Ed. Plastică,

Purcărea Cristiana Mihaela