Senator Eugen Pîrvulescu: „Dezastrul de la fonduri europene. PSD şi ALDE le-au spus românilor o poveste frumoasă, de adormit copiii!”

Acum doi ani, guvernul emanat de coaliţia PSD-ALDE îşi începea exerciţiul guvernării pe baza mirobolantului program economic cu care câştigase alegerile generale, promiţându-le românilor o creştere economică şi, implicit, a bunăstării, nemaintâlnite în istoria acestei ţări. Unul dintre pilonii care urmau să susţină structura programului conceput de mintea lui Darius Vâlcov, noua eminenţă cenuşie în materie de politici economice şi fiscale a PSD, era creşterea hyper optimistă a gradului de absorbţie a fondurilor europene. României  îi revin 42,3 mld. euro, sumă împărţită pe cei doi piloni, politica de coeziune- unde avem 23 mld euro- şi politica agricolă comună, unde avem 8,1 mld euro, 11,2 mld euro fiind plăţile directe către fermieri.

Ministrul Rovana Plumb declara recent că, pe baza scenariilor, în 2023 vom atinge obiectivul de 100%. Până în 2020, guvernul PSD-ALDE îşi propunea în programul său să aducă în economie 30 mld. euro, adică 73% din total. Pentru perioada 2014-2023, România are la dispoziţie o alocare financiară̆ totală̆ de circa 31 de miliarde de euro din fondurile structurale și de investiţii (FEŞI). Din această sumă, aproximativ 23 miliarde de euro sunt alocate programelor operaţionale finanţaţe din fonduri structurale, iar 8 miliarde revin Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Ce constatăm acum, la jumătatea ciclului guvernării PSD-ALDE? Un adevărat dezastru. De la debutul exerciţiului financiar 2014-2020, în urmă cu patru ani şi jumătate, România a atras de la UE fonduri structurale în sumă de… ţineţi-vă bine,  2,8 miliarde de euro, reprezentând doar 12,5% din suma alocată de 23 miliarde de euro. Este un grad de absorbţie sub cel înregistrat în primii patru ani şi jumătate ai exerciţiului financiar anterior, 2007-2014,  când am avut 13,2% grad de absorbţie.

Motivul primordial pentru care absorbţia fondurilor este atât de redusă este birocraţia excesivă. Guvernul a fost preocupat de cu totul alte chestiuni, cum ar fi numiri de persoane, şi nu de simplificarea acestor proceduri extrem de greoaie, care consumă timpul şi nervii celor care solicită fonduri. Al doilea motiv este slaba pregătire a resursei umane angajată în gestionarea acestor fonduri. Al treilea motiv, lipsa de informare a beneficiarilor. Chiar dacă toată lumea a auzit de aceste fonduri, românii nu cunosc condiţiile, nu ştiu unde să se adreseze, nu cunosc liniile de finanţare. Un al patrulea motiv este lipsa cofinanţării.

Ca soluţie, pentru primul motiv ar fi fost modificarea HG 41/2016 pentru simplificarea procesului birocratic, ceea ce PSD-ALDE n-au făcut. Pentru al doilea motiv soluţia era continuitatea în funcţie, păstrarea acelor specialişti care reuşiseră să deprindă mecanismele de lucru şi exigenţele impuse de funcţionarii de la Bruxelles, pentru al treilea motiv  promovarea acestor fonduri, iar pentru al patrulea motiv soluţia era disponibilizarea banilor. Or aceşti bani nu mai sunt, deoarece creşterile fulminante de salarii şi pensii, pe de o parte, coroborate cu nivelul scăzut al colectării, au determinat coaliţia de la putere să facă ceea ce ştie ea cel mai bine: să taie din bugetul alocat investiţiilor pentru a susţine măsurile populiste, aducătoare de voturi. Iată de ce trebuie să ne resemnăm cu gândul că nu vom construi nici anul acesta măcar 20 de km de austradă, România rămânând o ţară ruptă în două, din perspectiva infrastructurii rutiere: cea de dincoace şi cea de dincolo de Carpaţi. Iată şi motivul pentru care majoritatea investiţiilor străine se opresc în zona de vest a ţării.

Cum să vină investiţiile în partea de sud şi de est dacă faci 10-12 ore până la Vama Nădlac sau Borşa? Între judeţele din vestul ţării şi cele din sud, discrepanţele au ajuns uriaşe: Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Vaslui au cifre de afaceri de până în 5,5 miliarde de lei/ an pe când judeţe ca Timiş, Cluj, Sibiu, Braşov au peste 40 miliarde de lei/ an, fiecare.

Concluzia? PSD şi ALDE le-au spus românilor o poveste frumoasă, de adormit copiii.

Eugen Pîrvulescu

Preşedinte Organizaţia PNL Teleorman