SEMNAL EDITORIAL / APLICAŢII PRACTICE. STATISTICĂ ŞI PROBABILITĂŢI

Recent, a apărut la Alexandria volumul ”Aplicaţii practice. Statistică şi probabilităţi”, autorii fiind profesorul Gheorghe Boja şi economistul Aurel Boja. După cum şi-au propus realizatorii, cartea se doreşte a fi un sprijin pentru studenţii facultăţilor cu profil economic care au în program şi cursuri de statistică. De asemenea, se adresează elevilor interesaţi de a cunoaşte mai bine teoria probabilităţilor.

Între altele, volumul cuprinde atât probleme rezolvate, cât şi altele propuse pentru soluţionare. Însă, mai multe capitole abordează pe larg aspecte ale statisticii generale. Nu lipsesc testele-grilă, după cum elevii de liceu pot pregăti la un nivel superior examenele de bacalaureat şi admitere la facultate. Desigur, lucrarea este accesibilă mai ales celor care au cunoştinţe teoretice în acest domeniu.

De remarcat că profesorul născut la Suhaia – Gheorghe Boja, astăzi un pensionar ”fără astâmpăr”, este autorul a peste 30 de volume care vizează matematica, reforme din învăţământ şi provocări didactice, monografii şi dicţionare, dar şi opinii cu iz sentimental despre o realitate pe lângă care trecem nu de puţine ori cu nepăsare…

ŞTEFAN STAN