SECŢIA NUMISMATICĂ ALEXANDRIA A ÎMPLINIT DOUĂ DECENII DE LA ÎNFIINŢARE

Muzeul Judeţean din Alexandria a găzduit joi momentul aniversar “20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Numismatice Alexandria”. Colecţionari, muzeografi, reprezentanţi ai Societăţii Numismatice Române şi alţi invitaţi din Bucureşti, Braşov, Pietroşani au luat parte la acest important eveniment pentru gruparea din Teleorman, dar şi pentru viaţa culturală a judeţului din sudul ţării. PS Galaction Stângă, episcopul Alexandriei şi Teleormanului, cel ce conduce cu pasiune mişcarea numismatică, dar şi filatelică din municipiu, a făcut în acest cadru un scurt bilanţ al activităţii din perioada care a trecut de la 14 mai 1998. Atunci, tot la muzeu, cu prilejul Simpozionului Naţional de Numismatică, un restrâns grup de iniţiativă a pus bazele secţiei din Alexandria.

Pe parcursul celor două decenii, în ciuda unor greutăţi de ordin financiar, s-a reuşit emiterea de medalii şi insigne inspirate de diverse evenimente (aniversări-comemorări), organizarea de expoziţii şi alte manifestări diverse având drept scop aducerea în actualitate a unor personalităţi ale culturii locale şi naţionale. Şi împlinirea a 20 de ani de la crearea Secţiei Numismatice Alexandria a fost marcată prin emiterea unei insigne realizată de artistul-medalist Constantin Dumitrescu din Bucureşti, prin grija Muzeului Judeţean tipărindu-se, de asemenea, o carte poştală de colecţie într-un tiraj limitat. De altfel, în strânsă legătură cu tema acestui eveniment sărbătoresc, managerul muzeului, Pavel Mirea, a prezentat în format electronic un documentar privind descoperirile monetare din ultimul deceniu în Teleorman.

Momentul aniversar de la una dintre cele mai active secţii ale SRN a evidenţiat, însă, un adevăr. Tinerii nu se prea arată interesaţi de această ramură a istoriei care se ocupă de cercetarea monedelor, în condiţiile în care doar pasiunea “veteranilor” ţine în continuare “steagul sus”…

ŞTEFAN STAN