Programul european de educație cinematografică pentru tineri CinEd

477
0
Share:

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman continuă programul de educație cinematografică CinEd – European Cinema Education for Youth cu o nouă proiecție.

Proiectul se află în al doilea an de funcționare, celor șapte țări inițiatoare (Franța, Portugalia, Spania, Italia, România, Bulgaria și Cehia) adăugându-li-se anul acesta și Finlanda.

În Teleorman programul a fost lansat pe 21 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Bibliotecarului. Tot atunci a avut loc și un training cu bibliotecarii din bibliotecile publice teleormănene ce a fost susținut de: Andrei Gorzo – critic de film, lector universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București, Yvonne  Dumitrescu – Societatea Culturală Next și Narcis Iordache – Societatea Culturală Next. Training-ul a fost urmat apoi de proiecția filmului Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, în regia lui Cătălin Mitulescu, la care au participat elevi ai Liceului Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria.

A continuat apoi, pe parcursul anului, cu o altă proiecție – Shelter (Adăpostul) Bulgaria, 2010 – la care au participat elevii clasei a V-a C de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Alexandria. În anul școlar 2016 – 2017 tot elevi de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Alexandria au vizionat filmul Un sâmbure de îndoială (Portugalia, 1987) în regia lui Joaquim Pinto.

Filmul ales astăzi este intitulat Intervalul (L’Intervalo) –Italia, 2012 – în regia lui Leonardo Di Costanzo.

Salvatore (Toto, cum i se mai spune), un tânăr de 17 ani, își petrece zilele vânzând  granita de lămâie într-o zonă de la periferia orașului Napoli. Când se pregătește pentru ceea ce părea a fi o zi obișnuită de lucru, este obligat de către șeful grupării locale Camorra, Bernardino, să  stea închis într-o clădire uriașă, dezafectată, cu ordinul de a o păzi pe Veronica, o tânără necugetată. În ciuda misterioasei lor încarcerări, cei doi adolescenți devin rapid complici și decid să exploreze împreună vasta „închisoare” în care se află.

Proiecția va avea loc joi, 08 iunie a.c., la ora 12.00 la Sala de festivități a instituției , la care vor participa elevii clasei a XI-a B de la Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Alexandria însoțiți de doamna profesoară Ioana Topologeanu.

Share: