Programul european de educație cinematografică – CinEd continuă în Teleorman

Aflat în cel de-al treilea an de activitate, Programul european de educație cinematografică – CinEd continuă în Teleorman. Astfel, sâmbătă, 3 februarie 2018, a avut loc, în Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Alexandria, o sesiune de formare adresată facilitatorilor educaționali (cadre didactice și bibliotecari) din județul nostru ce a fost  susținută de criticul de film Gabriela Filipi, Nicoleta Bosnigeanu și Anca Caramelea (Societatea culturală NexT), Lavinia Cioacă (Asociația T.E.T. Alexandria).

Sesiunea a început cu prezentarea platformei și a catalogului programului, după care a avut loc proiecția integrală a filmului Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, considerat unul dintre cei mai expresivi cineaști spanioli. Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experiențe fascinante pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi.

Vizionarea acestui film a fost punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă. Pentru a putea exemplifica diferitele viziuni regizorale au fost proiectate apoi fragmente din filmul Shelter (Podslon) – Bulgaria, 2010, regia Dragomir Sholev, dar și filmul de scurt-metraj Prima zi de școală (Rentrée des classes) – Franța, 1956, regia: Jacques Rozier, Alain Gomis.

Prin astfel de proiecții se dorește ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului.

Astfel, aceștia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Bibliotecile publice teleormănene au fost reprezentate de: Geanina Băețica – Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, Elena Fulgheci – Biblioteca comunală Botoroaga, Florica Neguț – Biblioteca comunală Liliana Grădinaru Peretu, Tudorina Trăistaru – Biblioteca comunală Buzescu.