PRIETENIE ROMÂNO-FRANCEZĂ

Parada Europei organizată anual de către autorităţile locale a avut loc de curând la Alexandria, motiv pentru care, diferite personalităţi ale culturii locale, naţionale şi internaţionale au făcut parte din comisia de evaluare a calităţii actelor artistice care au avut loc în aer liber, în faţa Casei de Cultură a Alexandriei. Printre aceştia, ambasadorul Franţei în România, doamna Michele Ramis care şi-a făcut timp pentru o scurtă vizită a Asociaţiei  ROMFRA  din Alexandria.
Doamna Ambasador  a fost primită cu pâine şi sare de cei mai mici participanţi la atelierele de creaţie ale instituţiei româno-franceze, cu flori, cântece şi voie bună. Liceenii Colegiului Naţional ,,Alexandru Ioan Cuza”,pasionaţi de limbile străine,  şi-au arătat talentul actoricesc în piesa de teatru în limba franceză, iar eleva Daria Burtea, pentru al doilea an consecutiv  prima pe ţară la olimpiada de franceză ( urmând să participe la faza internaţională ) a reuşit să cucerească delegaţia franceză cu discursul său într-o franceză impecabilă.
De asemenea, elevii claselor a V-a ai Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Viteazul” au reuşit să aducă lumină şi culoare prin creaţiile plastice incluzând elemente de patrimoniu specifice fiecărei ţări, împrietenindu-le cum numai copiii pot. Tour Eiffel, Arcul de Triumf, Paris-Bucureşti, C. Brâncuşi, modă, Luvru, Casa Poporului, sport, portul tradiţional, arta culinară  etc. au fost elemente care s-au regăsit în lucrările elevilor, în game cromatice vesele.
Atmosfera generală a fost una cordială, simplă, cu promisiuni de colaborări culturale pe viitor.

Un proverb francez spune că,
,,Bonne renommée  vaut mieux que centture dorée !” ( Un nume bun face mai mult decât aurul!) şi
 “Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.”-Antoine de Saint-Exupery

Prof. Ed. Plastică,
Purcărea Cristiana-Mihaela