Pregătire practică în companii din Spania a elevilor Colegiului Național Anastasescu

 

Mobilitatea cu scop educațional, adică mobilitatea transnațională în scopul dobândirii de noi competențe, constituie unul din mijloacele fundamentale prin care tinerii își sporesc șansele pe piața muncii și își promovează dezvoltarea personală. Studiile confirmă faptul că mobilitatea cu scop educațional ameliorează calitatea capitalului uman, deoarece participanții primesc acces la noi cunoștințe, își dezvoltă competențele lingvistice și își lărgesc orizontul intercultural. (CARTE VERDE, Pentru promovarea mobilității tinerilor în scop educațional, Bruxelles, 2009)

Începând cu 1 iulie 2017 la Colegiul National Anastasescu Roșiorii de Vede se desfășoară proiectul de mobilitate pentru formarea profesională a elevilor cu specializarea matematica-informatică, intitulat „Carieră Europeană în IT„, nr. 2017-1-RO01-KA102-036572, finanțat de Programul pentru educație și formare profesională Erasmus +, al Uniunii Europene.

Prin intermediul acestui proiect 15 elevi ai Colegiului Național Anastasescu din clasele a-XI-a, specializarea matematică – informatică au participat la un stagiu de pregătire practică pe tema “Grafică și Web design” în perioada 19.11 – 03.12. 2017 în companii din sectorul IT, în Spania, orașul Granada.

Timp de două săptămâni, într-un program comprehensiv, elevii și-au completat cunoștințele de specialitate, au realizat pagini web, au proiectat materiale promoționale pentru companii și au dobândit competențe noi în domeniul programării HTML, Java script, utilizării platformei WordPress, administrării și întreținerii unui site web prin intermediul aplicației PrestaShop.

Încercarea de a apropia elevii de tehnologia computerelor si programare a devenit un efort global. Aceste joburi sunt în fiecare industrie si sunt proiectate sa crească dublu față de celelalte joburi. Cele mai multe, mai noi locuri de muncă sunt în domeniul IT.

Stagiul s-a finalizat cu o probă practică prin care au fost evaluate cunoștințele și competențele dobândite care au fost înscrise în Documentul de Mobilitate Europass, recunoscut la nivel european.

Toți elevii au fost apreciați pentru modul cum și-au realizat sarcinile, iar recunoașterea competențelor dobândite s-a făcut prin înmânarea certificatelor de participare și a documentului Europass Mobility.

În afara orelor de pregătire cu toții am folosit timpul liber pentru a vizita orașul Granada și edificiile sale istorice și culturale: Palatul Alhambra, Grădinile Generalife, Mănăstirea San Jeronimo, Mănăstirea Kartuja, Catedrala din Granada, Capela Regală, Parcul Științific – un muzeu în aer liber ce oferă o mulțime de experiențe și informații științifice.

Acest proiect a dat posibilitatea elevilor participanți să‐și descopere interesul pentru învățare, să‐și asume responsabilitatea pentru propria formare și să‐și dezvolte relațiile interpersonale, încrederea şi respectul de sine, să își creioneze mai ușor un parcurs profesional în domeniul IT, în țară sau în străinătate.

Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Coordonator proiect:

Prof. Dr. Șerban Răceanu

 

 

 

 

.