Porci uciși în gospodăriile din Scrioaștea! Opt animale au fost sacrificate din ordinul autorităților

Pesta porcină face ravagii în Teleorman. La numai o zi după ce probele de laborator au confirmat prezența virusului într-o gospodărie din satul Cucuieți, comuna Scrioaștea, autoritățile au intrat în forță, în exploațiile oamenilor.

Comuna Scrioaștea s-a transformat într-o adevărată fortăreață. În special, satul Cucuieți. Aici, după confirmarea cazului de pestă porcină, intrările sau ieșirile din localitate sunt controlate de jandarmi și polițiști. Într-un cuvânt, niciun autoturism nu intră sau nu iese din sat fără a fi verificat “la sânge”.

Cu toate că s-au dat asigurări că niciun porc nu va fi sacrificat, realitatea din teren demonstrează contrariul. Joi, la primele ore ale dimineții, în satul Cucuieți, DSVSA a dat ordin ca doi porci să fie uciși și îngropați, nu înainte de prelevarea unor probe. La numai câteva ore, alte șase animale dintr-o altă curte, de data aceasta din comuna Scrioaștea, au fost omorâte de către reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare. Deși pesta porcină nu a fost confirmată și în ultimul caz, analizele de laborator fiind așteptate în cursul zilei de vineri, autoritățile au vrut să prevină un nou focar. Mai cu seamă că între cele două proprietăți există o strânsă legătură, aici locuind tată și fiică, și nu este exclus ca virusul să fi fost transmis de la o gospodărie la alta.