Parchetul Alexandria vine cu explicaţii în cazul bărbatului acuzat de furt, violare de domiciliu şi ameninţare

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în sensul că, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria au lăsat în libertate un bărbat faţă de care se dispusese măsura reţinerii de către organele de poliţie, acesta urmând să fie cercetat în stare de control judiciar, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

-la data de 22.08.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria a dispus punerea în mişcare faţă de numitul A.R., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt, fapte prevăzute de art. 228 alin 1 Cod penal (trei infracţiuni), violare de domiciliu, faptă prevăzută de art. 224 alin 1 şi 2 Cod penal şi ameninţare, faptă prevăzută de art. 206 alin 1 şi 2 Cod penal.

În cauza amintită, la data de 21.08.2019, organele de poliţie din cadrul Poliţiei mun. Alexandria au dispus luarea măsurii preventive a reţinerii, conform art. 209 Cod procedură penală, sesizând Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, cu privire la luarea măsurilor legale.

În acest sens, vă aducem la cunoştinţă că Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria nu avea posibilitatea sesizării Judecătoriei Alexandria cu privire la propunerea luării măsurii arestării preventive prevăzută de art. 223 Cod procedură penală, prin raportare la infracţiunile pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de A.R.

Potrivit art. 223 Cod procedură penală, măsura arestării preventive se poate dispune dacă inculpatul a săvârşit o infracţiune strict limitativ prevăzută de art. 223 alin 2 Cod procedură penală/pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită să fie de 5 ani închisoare sau mai mare ori să existe un temei prevăzut de art. 223 alin 1 lit a-d Cod procedură penală.

În acest sens, vă aducem la cunoştinţă că infracţiunile pentru ca s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de A.R. nu se regăsesc între cele prevăzute de art. 223 alin 2 Cod procedură penală, pentru aceste infracţiuni nu sunt prevăzute pedepse de 5 ani închisoare sau mai mari şi nu au fost identificate împrejurările prevăzute de art. 223 alin 1 lit. a-d Cod procedură penală, motiv pentru care, în cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria nu avea posibilitate solicitări luării măsurii arestării preventive faţă de A.R., dispunând luarea măsurii controlului judiciar, fiind întrunite condiţiile dispunerii măsurii preventive restrictive de libertate, pentru o perioadă de 60 de zile.

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA ALEXANDRIA