Ora 13.00! 27 de localități inundate, sute de gospodării, sub ape și mii de hectare de teren și pășuni afectate

Pe baza raportărilor primite de la Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din localitățile afectate de inundații și a verificărilor desfășurate în teren de către autoritățile județene, situația cu efectele inundațiilor, la ora 13.00, la nivelul județului Teleorman, se prezintă astfel: 27 de localități afectate (Voievoda, Dulceanca, Mârzănești, Crevenicu, Coșoteni, Slăvești, Prundu, Nanov, Țigănești, Tătărăștii de Jos, Peretu, Turnu Magurele, Călmățuiu de Jos, Videle, Mavrodin, Balaci, Trivalea Moșteni, Botoroaga, Târnava (com.Botoroaga), Suhaia, Drăgănești Vlașca, Didești, Drăcșenei, Orbeasca, Beuca, Frumoasa și Măldăeni),

  • 25 de locuințe afectate (o casă în Nanov, 3 case Botoroaga, 6 case în  Orbeasca, 15 case în Drăgănești Vlașca),
  • 144 anexe gospodărești (12 în Botoroaga, 24 în Frumoasa (băltiri), 42 în Beuca, 6 în Orbeasca, 2 în Tigănești, 58 în Drăgănești Vlașca),
  • 24 obiective social economice afectate (24 spații comerciale în localitatea Drăgănești Vlașca),
  • 9 drumuri comunale afectate (în loc. Peretu, Balaci, Trivalea Moșteni, Botoroaga, Beuca, Orbeasca, Didești, Drăgănești Vlașca, Măldăeni),
  • 123 curți/grădini inundate (Voievoda – 3 curti, Dulceanca – 3 curti, Mirzanesti – 4 curti,Crevenicu – 3 curti, Cosoteni – 2 curti, Slavesti – 1 curte, Prundu – 2 curti, Nanov – 4 curti, Tiganesti – 40 curti, Tatarastii de Jos – 21 curti, Turnu Magurele – 7 curti, Calmătuiu de Jos – 1 curte, Videle – 2 curti, Mavrodin – 1 curte, Orbeasca – 14 curti și Didesti – 15 curti), 545 de fântâni afectate,
  • 1043 ha de teren arabil, 630 de ha pășuni/fânețe, 200 ha de păduri,  30 de podețe avariate și 1 dig afectat (pe digul de vest al lacului Suhaia s-a produs o deversare coronament pe o lungime de cca. 10 m, cu lama apei de cca. 3-4 cm).

La această oră, față de intervențiile menționate în comunicarea de dimineață, pompierii militari și membrii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență acționează pentru evacuarea a apei din curți și gospodării cu ajutorul motopompelor, astfel:

1) loc. Scrioaștea – pentru evacuarea apei din 4 curți, intervin doi pompieri cu o motopompă remorcabilă și un camion;

2) loc. Orbeasca – 1 casă și 4 curți inundate, intervin 2 pompieri cu o motopompă transportabilă;

3) loc. Botoroaga – 3 curți inundate, acționează 3 pompieri cu un ASAS și o motopompă transportabilă;

4) loc. Nanov – 1 locuință și 4 curți inundate, intervin 5 pompieri cu o motopompă transportabilă și una remorcabilă;

5) loc. Slăvești – 1 curte, acționează doi pompieri cu o motopompă remorcabilă;

6) la Țigănești – 40 de curți inundate, intervin 6 pompieri cu 2 motopompe remorcabile;

7) la Lăceni, com. Orbeasca – 2 curți inundate – actioneaza SVSU cu 1 MPT si 5 persoane;

8) la lacul Suhaia, se lucrează la consolidarea digului cu 15 pompieri și echipe specializate de la SGA Teleorman, cu saci cu nisip și folie.

Referitor la sectoarele de drumuri închise ori restricționate, acestea sunt mențin la fel ca în situația prezentată de dimineață.

Reamintim cetățenilor că drumurile închise în această dimineață sunt DJ 612B, pe raza localității Odobeasca și DJ 612A, pe raza localității Satu Vechi, iar cele restricționate, pentru vehiculele sub 3,5t, sunt DJ 503 Drăgănești Vlașca – Videle și DN 6 (E70) Drăgănești Vlașca – București.

În localitatea Drăgănești Vlașca este stabilită o rută ocolitoare către București, pe DC 18 Drăgănești Vlașca – Comoara – Târnava, cu revenire pe DJ 503 Târnava – Videle, apoi cu continuare pe ruta Videle – Ghimpați – București.