NOTE DE LECTURĂ / ROMANUL AUTOBIOGRAFIC “STRIGĂT DE ORFAN”

Un consistent roman autobiografic (49 de capitole!), intitulat „Strigăt de orfan”, ne oferă Mugurel Nistor, un nume care nu spune mare lucru pentru lumea literară. Născut la Asan Aga, cu studii medii făcute la Alexandria şi Giurgiu, absolvent al Facultăţii de Horticultură Bucureşti, şi-a desfăşurat apoi activitatea în unităţi agricole din Teleorman. De asemenea, a fost mai mulţi ani la Întreprinderea de Comerţ Exterior din Capitală, de unde a venit, la solicitarea autorităţilor judeţene, director la complexa Întreprindere de Legume şi Fructe Teleorman. Cariera profesională a încheiat-o după ce s-a aflat pe parcursul mai multor ani, în perioada post-decembristă, în conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Agricultură. Cu o experienţă de viaţă deosebită, în care trebuie inclus şi stagiul de pregătire în SUA, având plăcerea scrisului şi a povestirii, dă dovadă de prospeţime în aşternerea memoriilor. Pornind de la război şi consecinţele lui dramatice în plan general, pentru a face trecerea la destinul propriu, ca orfan de tată, prezintă pe larg momentele copilăriei, tradiţiile şi obiceiurile locale, adolescenţa şi prima dragoste, perioada maturităţii, greutăţile şi dezamăgirile vieţii, dar şi succesele din plan profesional.

Acţiunea romanului se bazează pe fapte reale – afirmă autorul – care sunt însoţite şi de episoade povestite de mama sa. Cititorului i se înfăţişează portrete de săteni şi de colegi de şcoală, de profesori şi de cei cu care a colaborat în calitate de specialist în agricultură. De asemenea, nu lipsesc impresiile de călătorie din diverse colţuri ale lumii. Între cei ce s-au aplecat asupra paginilor amplului roman se află şi scriitorul, criticul şi publicistul Ştefan Vida Marinescu, care constată că „inginerul Mugurel Nistor, posesor al ştiinţei vieţii, al unei fecunde memorii, ne oferă în circa 500 de pagini (pigmentate cu instantanee şi mostre fotografice) o proză consistentă, antrenantă. Un vast şi semnificativ corolar al unui traiect existenţial, tumultuos şi pilduitor”.

Mărturisesc că am citit cu plăcere cartea scrisă simplu, uneori cu iz de compunere. Trecând peste unele detalii mai puţin interesante, nu pot să nu constat şi stilul nu prea cizelat al redactării, explicabil poate pentru un asemenea debut literar.

ŞTEFAN STAN

Infotr.ro