16.3 C
Judeţul Teleorman
joi, martie 28, 2024

NOTE DE LECTURĂ. Pledoarie pentru monografiile săteşti

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Lansarea recentă a monografiei satelor Copăceanca şi Mariţa din comuna Călineşti, autor fiind neobositul profesor pensionar Ion Al.Stănescu din Alexandria, mi-a prilejuit rândurile de faţă, poate şi pentru faptul că în Teleorman sunt, din păcate, prea multe sate fără monografii în formă tipărită. Este adevărat, după anul 1989 a apărut o serie apreciabilă de lucrări de acest fel. Nu mi-am propus să analizez astfel de monografii din punct de vedere ştiinţific, pentru că altele sunt persoanele îndreptăţite, dar consider că importantă rămâne  valoarea lor documentară.Şi mă refer la monografiile în care, respectându-se criteriile specifice, regăsim lumea satului în complexitatea sa, cu istoria, cu aspecte şi figuri tipice sau cu obiceiuri de pe meleagurile respective.

Este limpede că satul românesc, în imaginea care l-a consacrat, se află într-un proces de dispariţie. Într-o perioadă de globalizare, în care comunităţile nu mai dau importanţa cuvenită tradiţiilor şi trecutului. Or, recuperarea valorilor trecutului asigură continuitatea…

Într-un asemenea context se înscrie şi „Monografia satelor Copăceanca şi Mariţa”, apărută în format A4 şi în condiţii grafice deosebite la Editura „Tiparg” din Piteşti. Lucrarea se alătură demersurilor din anii anteriori, când au apărut monografiile satelor Antoneşti şi Licuriciu, dar şi comunei Călineşti în ansamblu. Cred că astfel de iniţiative ar trebui să se bucure de susţinerea autorităţilor locale din toate aşezările teleormănene.

În cele aproximativ 350 de pagini, ilustrate cu fotografii, documente, hărţi etc., este prezentată viaţa celor două sate sub toate aspectele-arheologic, geografic, istoric, administrativ, economic, demografic, cultural, etnografic, făcându-se referiri şi la personalităţi născute pe aceste meleaguri. O lucrare concisă, în care descrierile seci pot părea  plictisitoare, dar, în opinia mea, ele sunt preţioase din punct de vedere documentar. O lucrare ce face parte din categoria monografiilor, care, deşi de interes local, îmbogăţesc zestrea de informaţii, contribuind la o mai temeinică studiere a istoriei. De altfel, în prefaţa volumului, Ion Al. Stănescu apreciază că „monografiile, în general, ne ajută să aflăm cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm”.

Să reamintim şi faptul că Ion Al.Stănescu a realizat de-a lungul anilor şi alte lucrări, între care „Dicţionar al oamenilor de cultură, artă şi ştiinţă din judeţul Teleorman”,  „Scriitori teleormăneni în viaţă-Antologie”,  „Roata de Jos-străveche aşezare din Ţara Vlahilor” (în colaborare),  „Călineşti-Pagini de monografie” sau „Monografia localităţii Botoroaga”.

ŞTEFAN STAN

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Liberalii au decis: Secretarul de stat Marin Țole, candidat pentru CJ Teleorman, și Haralambie Epure, la primăria Alexandria

Marin Țole, actual secretar de stat În Ministerul Dezvoltării, va fi candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Teleorman, iar...

Articole similare