Moştenitorii îşi pot face GRATUIT succesiunea. În Teleorman, au fost eliberate 7 certificate, în comunele Saelele şi Liţa

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are la dispoziție pentru acest an un buget de 46 milioane de lei destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare.
În anul 2018, au fost dezvătute de către notarii publici 518 succesiuni și au fost eliberate 457 de certificate de moștenitor. Actele de moștenitor au fost obținute gratuit pentru imobile amplasate în 54 de localități din 18 județe. Anul trecut, actele de moştenitor au vizat imobile amplasate în 30 de localități din 14 județe.

Până în prezent, în judeţul Teleorman au fost eliberate gratuit 7 certificate de moştenitor, 5 în comuna Saelele şi 2 în localitatea Liţa.
Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentar, a certificatelor de legatar și a certificatelor de vacanță succesorală este făcută de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea unei sume fixe de 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni, indiferent de numărul de imobile care alcătuiesc masa succesorală a defunctului. Această sumă este achitată de către ANCPI prin oficiile teritoriale, iar moștenitorii nu sunt obligați să achite niciun alt onorariu. Protocolul va fi în vigoare până în 2025.
“Persoanele care pot obține succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăți în localitățile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Proprietarii a peste 1,37 milioane de imobile, pentru care s-a finalizat procesul de cadastrare prin acest program, pot obține gratuit actele de moștenitor dacă se află într-o situație de succesiune. Aceste persoane scapă de plata unor onorarii care depășesc deseori 1.000 de lei/succesiune, în funcție de valoarea imobilelor moștenite”, scrie profit.ro
Motivul pentru care ANCPI plătește din bugetul propriu onorariile notarilor este că agenția s-a angajat să cadastreze toate cele aproximativ 40 de milioane de imobile din România până în anul 2023 prin intermediul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.