Mihai Murar, preşedinte PNL Alexandria: „Avem un grup de candidaţi cu potenţial excelent pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ”

Reporter: Domnule președinte, conform unei hotărâri adoptată luna trecută, în forurile superioare ale partidului, candidaturile pentru funcțiile de primari în municipiile reședință de județ se depun până pe data de 15 noiembrie. Care este situația în momentul de față, la nivelul PNL Alexandria?
Mihai Murar: Împreună cu colegii mei am avut mai multe întâlniri pe această temă. Avem un grup de candidaţi cu potenţial excelent şi vom decide împreună următorii paşi. Să vedem şi cum va arăta efectiv programul de guvernare locală al fiecărui candidat. Avem şi mai multe personalităţi locale cu notorietate şi credibilitate care s-ar putea înscrie în cursă şi care împărtăşesc ideile liberale.

Rep: De-a lungul timpului, au existat mai multe controverse pe marginea criteriilor pe care un candidat trebuie să le îndeplinească pentru a intra în bătălia pentru primăria municipiului reședință de judeţ. Cu alte cuvinte, cine se poate înscrie în această lupă și ce condiții trebuie să îndeplinească?
M.M:
În opinia mea, împărtăşită şi de alţi membri ai partidului la nivel local, Alexandria are nevoie de un lider transformaţional, care inspiră şi pe cei din jurul lui, care îi învaţă pe oameni să se gândească nu numai la azi şi la nevoile mici ale zilei, ci să meargă dincolo de interesul personal pentru binele comunităţii pe termen lung. Ne trebuie o femeie sau un bărbat care să aibă abilitatea să schimbe motivele şi moralul oamenilor pe care îi conduce, să redefinească cum o comunitate crede că îşi poate atinge obiectivele. Un om pozitiv, considerat, care tratează fiecare persoană individual şi echitabil. Nu bazat doar pe loialitate sau partid, ci pe binele comunităţii pe termen mediu şi lung.
Pe scurt, noi ne dorim 5 calităţi de la candidaţii noştri:
1) Onestitate
Surprinzător, o calitate dificilă în Teleormanul de azi, învăţat cu o reţea veche, despre care cred că nu mai e nevoie să vorbim aici. Vrem un lider onest, care se înconjoară cu oameni bazându-se pe merit şi nu pe relaţii, care îşi doreşte să înveţe şi să fie criticat deschis. Onestitatea dezvoltă caracterul unei comunităţi, clădeşte credibilitate şi respect, ca şi dorinţa de a lucra împreună, indiferent de opiniile politice.
2) Compasiune
Liderii noştri trebuie să înţeleagă oamenii şi să vrea să aline suferinţa din comunitatea noastră. Poate că unii văd compasiunea ca pe un defect, dar compasiunea adevărată îl ajută pe un lider să vadă nevoile celor pe care îi conduce, şi să ia deciziile care aduc cele mai multet beneficii celor implicaţi. Alexandria are multe feluri de oameni, nu doar şmecheri în VW tunate.
3) Curăţenie
La Alexandria avem multe „ţesuturi sociale” care sunt bolnave şi trebuiesc însănătoşite. Liderul propus de noi trebuie să adere la toate principiile morale şi etice. Nu mai putem tolera persoane penale, interesate doar de bunăstarea proprie, cu dosare şi scandaluri. Un lider curat, care să inspire încredere, să meargă oriunde cu capul sus, să nu poată fi şantajat sau controlat de nimeni.
4) Încredere
Ne trebuie un om care să ştim că va acţiona tot timpul în spiritul dreptăţii, cu integritate. Un bun lider pentru noi trebuie să fie şi încrezător în sine ca şi în abilitatea lui de a conduce. Aceştia sunt oamenii care îi inspiră pe alţii, care fac să aprindă motivaţia celor din jur pentru a li se alătura şi a face lucrurile să se întâmple.
5) Bun negociator
Un bun lider trebuie să fie un excelent negociator, capabil să găsească un suport comun între diverse grupuri sociale şi politice. Ea sau el trebuie să asculte cu atenţie toate părţile implicate şi să înţeleagă de ce e nevoie pentru atingerea unui consens. Asta o să îl ajute pe primar/primăriţă să depăşească potenţiale blocaje şi să fie efectiv în îndeplinirea mandatului.

Rep: Discuții pro sau contra au fost și în legătură cu o candidatură a dumneavostră la funcția de primar în Alexandria. Concret, veți intra în bătălia internă pentru identificarea celui mai bun candidat?
M.M.:
Pentru moment, încerc încă să definesc rolul în care aş putea ajuta cel mai mult comunitatea. Nu voi ezita să îmi pun suportul deplin în cadidatul pe care împreună cu colegii mei vom considera că e cel mai calificat să slujească cetăţenii Alexandriei.

Rep: Potrivit mesajului transmis de către președintele Ludovic Orban, fiecare candidat trebuie să vină cu un program de guvernare locală. Dvs ați identificat problemele cu care se confruntă alexăndrenii și care sunt soluțiile pentru rezolvarea lor?
M.M.:
Cu siguranţă. Vorbesc zi de zi cu mulţi oameni din toate mediile sociale şi de toate culorile politice. Ca orice alt cetăţean al Alexandriei simt aceste probleme pe pielea proprie. Pentru a nu influenţa candidatura şi programul colegilor mei care sunt în proces de a aplica, o să vă spun foarte pe scurt: oraşul are foarte multe probleme şi banii locali au fost sifonaţi de zeci de ani pentru buzunarele unora. Asta trebuie schimbat în primul rând. Eu cred în sustenabilitate, bunăstare, baze financiare solide şi prudente, creşterea implicării cetăţeanului în luarea deciziilor, îmbunătăţirea vizibilă a condiţiilor de viaţă pentru copiii noştri şi pentru noi.

Rep: De ceva vreme, se tot zvonește că cea mai bună soluție pentru PNL Alexandria, cu șanse mari de a câștiga primăria și a obține majoritate în CL, ar fi să arunce în bătălia electorală o femeie. Ce părere aveți despre acest aspect?
M.M.:
Personal, mi-ar place să avem o primăriţă. Dar să nu uităm că sexul nu are nicio legătură cu calităţile de lider. Vrem o primăriţă sau un primar onest, compasionat, curat, care ştie să inspire încredere şi să fie un negociator excelent. Numai astfel ea/el va putea duce Alexandria între primele oraşe ale ţării, numai astfel va putea înlătura spectrul care pluteşte deasupra acestui oraş, altfel frumos, bine aşezat, plin de oameni buni şi foarte muncitori.