LANSARE DE CARTE: DIMITRIE CANTEMIR ŞI CONŞTIINŢA UNITĂŢII ROMÂNILOR

Biblioteca Judeţeană Marin Preda din Alexandria a găzduit lansarea volumului ”Dimitrie Cantemir şi conştiinţa unităţii românilor. Studii şi articole dedicate Centenarului Marii Uniri”. Cartea a apărut la Editura ”Universul Academic”, sub egida Asociaţiei Europene ”Dimitrie Cantemir”. Pe parcursul a circa 400 de pagini sunt incluse contribuţii ale unor cercetători din mai multe localităţi din ţară cu privire la dimensiunile europene şi universale ale mentorului lor, în contextul marelui eveniment din 2018: împlinirea a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri.

Secretarul general al asociaţiei, col. (r) Viorel Ciobanu, a prezentat noua apariţie editorială, celălalt coordonator al volumului, istoricul militar Mircea Dogaru făcând apoi, în strânsă legătură  cu tematica, ample consideraţii  de specialist privind generaţiile care s-au sacrificat pentru unitatea românească. ”O victorie superbă a voinţei noastre naţionale, care, în mod inexplicabil, în chiar Anul Centenarului, politica şi diplomaţia românească au aruncat-o în derizoriu”, a precizat sursa citată. În opinia sa, studiile din această carte se referă la multe adevăruri care nu se regăsesc în alte lucrări. ”Sunt părţi ale istoriei noastre, pe care, voit sau inconştient, le privim cu indiferenţă”.

Aşadar, volumul surprinde faţetele multiple ale personalităţii complexe a eruditului cu faimă europeană. Dimitrie Cantemir, cărturar umanist deschis către lume şi progres, a fost scriitor, istoric, filozof, etnograf, geograf, muzicolog, om politic, membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin. Dincolo de opera enciclopedică de mare valoare, el a rămas în istorie şi ca domn al Moldovei în martie-aprilie 1693 şi apoi în perioada 1710-1711. Nevoit să se refugieze în Rusia, şi-a dedicat restul vieţii unei intense activităţi ştiinţifice.

ŞTEFAN STAN