La Spitalul din Roşiori, MOARTEA poate veni oricând! Doi “bieţi” funcţionari, amendaţi pentru prezenţa bacilului nimicitor

Doi bieţi funcţionari de la Spitalul din Roşiorii de Vede au fost amendaţi “pe persoană fizică”, în urma controlului efectuat de către inspectorii sanitari. În schimb, boss-ul unităţii spitaliceşti, controversatul manager Alexe Lucian, a scăpat basma curată. El este intangibil. Nimeni nu se poate apropia de el, atâta vreme cât are susţinere politică. Nici măcar ministrul sănătăţii.

În realitate, neregulile de la Spitalul “Caritas” din Roşiorii au fost, sunt şi vor mai fi. În ciuda numeroaselor abateri constatate de către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, nimeni nu a avut curajul să “ia taurul de corne” şi să-i trimită pe manageri la plimbare, indiferent de numele lor.

Astfel, în urma inspecţiei sanitare efectuată la Spălătorie, în luna aprilie 2018, a fost suspendată temporar activitatea pentru neconformităţi privind starea igienico-sanitară. Concret, pereţii spălătoriei avea zugrăveala deteriorată, urme de igrasie şi zone întinse de mucegai, paviment deteriorat, nu exista sistem de ventilaţie mecanică, fără circuit pentru lenjeria provenită de la secţia infecţioase ş.a.m.d. După o mică spoială, patru luni mai târziu, activitatea a fost reluată.

Tot în luna aprilie, s-au prelevat alte probe, de la „apa sterilă”, din sala de operaţie a Secţiei Ortopedie. În urma buletinului de analiză eliberat de laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică a DSP Teleorman, s-a constatat un lucru extrem de grav. Apa este nesterilă, adică prezintă coci gram pozitivi. Şi în acest caz, s-a dispus sistarea activităţii în sala de operaţie până la remedierea deficienţelor. La numai câteva zile, minunea s-a produs. Apa sterilă este conformă cu normele în vigoare, astfel că activitatea a fost reluată.

O lună mai târziu, inspectorii sanitari au “descins”, din nou, la Spital. De data aceasta la Secţia de Chirurgie Generală. Surpriză! Şi aici, buletinul de analiză a arătat că apa este nesterilă, mai precis conţine bacili gram-negativi. Cum era firesc, “s-a pus lacătul pe uşă”. La fel ca în cazul anterior, la nici două săptămâni, apa nesterilă s-a transformat în… lacrimă, iar activitatea s-a reluat.

Iar cum orice minune nu ţine mai mult de trei zile, în noiembrie, un control al DSP Teleorman a reliefat faptul că la Spitalul din Roşiorii de Vede s-a “cuibărit” bacilul „ PSEUDOMONAS AERUGINOSA”, taman pe lenjeria curată, ce era depozitată pentru a fi repartizată pe secţii! Decizia: suspendarea temporară a activităţii. Şi în această speţă, “forţele supranaturale” au acţionat. La câteva zile, bacilul a dispărut iar lenjeria parcă ieşise de pe poarta fabricii.

Însă, totul a culminat la jumătatea lunii curente, atunci când un alt bacil avea să aducă unitatea sanitară în centrul atenţiei. În urma controlului desfăşurat de către DSP Teleorman s-au constatat următoarele: pacientul a fost internat prima dată în spital în perioada 29.11-06.12.2018, în secţia ortopedie, cu dignostic fractură de col femural stâng. În această perioadă activitatea spălătoriei spitalului era suspendată din cauza probelor neconforme (prezenţa piocianic pe lenjerie). Pacientul a fost internat a doua oară, începând cu data de 07.12.2018, pe secţia chirurgie generală cu dignosticul de sindrom subocluziv. După 72 ore medicul curant, după investigaţiile paraclinice, respectiv CT abdominal, precizează că dignosticul este de peritonită veche pe fond de ulcer duodenal perforat şi este operat. În timpul intervenţiei chirurgicale au fost prelevate probe, rezultând prezenţa bacilului “pseudomonas aeruginosa”. În data de 13.12.2018, echipa DSP Teleorman s-a deplasat la unitatea sanitară, acolo unde s-au făcut teste de sanitaţie în chirugie, ATI, bloc operator chirurgie şi apa sterilă bloc operator chirurgie”.

După efectuarea analizelor de laborator, totul a ieşit confom manualului. Nimic în neregulă. Şi totuşi, activitatea în patru secţii din Spital a fost temporar suspendată. Până când? Simplu! Până când “iufa” dispare, iar poporul, în lipsa altor soluţii, uită ca, la Spitalul Caritas din Roşiorii de Vede, MOARTEA poate veni oricând.