La Islaz, tradiţia continuă! „Govia islăzeană” va avea loc a doua zi de Paşte, pe 29 aprilie

„Ca în fiecare an, a doua zi de Paște reprezintă un prilej de mare bucurie pentru locuitorii comunei Islaz. Este ziua când se organizează sărbătoarea Goviei”, se arată într-un mesaj postat pe o pagina de socializare a Primăriei.

Sărbătoarea, spun autorităţile locale, va avea loc luni, 29 aprilie. Spectacolul va începe spre orele serii cu deschiderea oficială a evenimentului de către primarul comunei Islaz, Ionel Geară. Din program nu vor lipsi cântecele tradiţionale ale lăutarilor satului, i-am numit aici pe Vasile Firuţă şi Elvis Firuţă, dar şi dansurile populare susţinute de membrii Ansamblului Folcloric ,,Izvorașul” din Islaz, coordonat de profesorii Constantin Dima şi Alin Fotescu.

Govia face parte din obiceiurile care marchează ieşirea din iarnă, învierea naturii şi începutul muncilor câmpului, fiind sărbătorea care adună întreaga comunitate.
Obicei de primăvară păstrat răzleț în Sudul Munteniei, Govia presupune ca tinerii satului să meargă să adune tablouri de la oamenii dornici de a intra în joc, pe care le duc în centrul satului, acolo unde, pe fond muzical specific, răscumpără obiectele ,,odoarele” cu o sumă de bani sau cu produse tradiționale. În buna tradiție a evenimentului laic, lumea intră în horă, sărbătoarea fiind un prilej de petrecere și bucurie. Evenimentul constituie și un prilej de aducere aminte a celor care au trecut în lumea celor sfinte, manifestarea evocând deopotrivă viața și moartea.

.

Infotr.ro