ITM Teleorman: „SSM în muncă – o proiecţie către viitor”. În 2018, au fost înregistrate 16 accidente de muncă, dintre care unul mortal

În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor în domeniul SSM.

Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă de anul acesta marchează şi împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Muncii. În acest context în data de 24 aprilie 2019 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a avut loc simpozionul cu tema „Securitatea şi Sănătatea în muncă – o proiecţie către viitor”,  la care au participat un număr de 39 angajatori și reprezentanții confederațiilor sindicale și patronale.

Statisticile Organizaţiei Internaţionale a Muncii semnalează faptul că în lume se produc aproximativ 270 milioane de accidente de muncă pe an, ceea ce echivalează cu o medie de 740.000 de accidente pe zi, sau 9 pe secundă.

La nivelul judeţului Teleorman, numărul angajaţilor care au suferit accidente de muncă a crescut în  2018 cu 14,28% faţă de anul anterior. În anul 2017 au fost înregistrate 12 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, dintre care unul a devenit cu invaliditate şi 2 accidente de muncă mortale. Anul trecut, au fost inregistrate 15 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, din care un accident colectiv cu 4 victime şi un accident de muncă mortal.

Cauzele care au generat cele 16 accidente de muncă sunt, în principal următoarele:

-efectuarea necorespunzătoare de comenzi, manevre ;
-neefectuarea la timp a operaţiilor  indispensabile securităţii muncii;
-efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă;

Accidentele de muncă s-au produs ca urmare a încălcării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. Încălcări ale reglementărilor au fost făcute atât de către angajatori, cât şi de către lucrători.

Inspectoratul Teritorial de Munca – Teleorman, dorește să transmită – în primul rând – un mesaj de solidaritate față de cei afectați, dar și un mesaj de unitate si de acțiune conjugată a tuturor celor implicați: instituții ale administrației, întreprinderi si reprezentanți ai salariaților, pentru reducerea accidentelor de munca și a efectelor acestora.