În Teleorman, după sărăcie şi şomaj, suntem fruntaşi şi la numărul de copii minori abuzaţi

După o perioadă destul de îndelungată, în care sărăcia şi şomajul s-au împământenit în judeţul Teleorman, şi, din nefericire, nu mai vor să plece, un Raport al Asociaţiei Telefonul Copilului scoate la iveală un lucru înfiorător. Conform ultimului bilanţ, judeţul se află pe un ”onorant” loc III, în ceea ce priveşte numărul de copii minori abuzaţi. Doar Vrancea şi Constanţa ne întrec.

“Numărul cazurilor de abuz înregistrate la Telefonul Copilului a crescut constant, iar acest lucru nu face decât să oglindească problemele în continuă creştere în societatea românească. Faptul că din ce în ce mai multe persoane au încredere să apeleze 116 111 şi să raporteze abuzuri asupra copiilor este de bun augur şi semnifică faptul că mentalităţile s-au schimbat şi că nu mai trăim aceeaşi resemnare în faţa suferinţei, mai ales din partea copiilor.”, spun cei de la Asociaţia Telefonul Copilului. Copiii şi adolescenţii care au contactat 116 111 în anul 2016 provin din: familii nucleare (84,17%), familii monoparentale (8,10%), familii extinse (5,03%), respectiv familii adoptatoare, alte familii care au primit copii în plasament, precum si copii ai căror părinţi au decedat (2,70%). Starea emoţională a copiilor la începutul apelului a fost identificată de specialiştii Asociaţiei Telefonul Copilului astfel: 56,57% dintre copii simţeau apăsare, 16,27% frustrare/depresie, 11,64% frică/anxietate, 9,10% tristeţe/singurătate şi 6,42% furie/panică. Băieţii au contactat cel mai mult Telefonul Copilului 116 111, în procentaj de 40,05%, urmaţi de fete în procentaj de 34,23%. Părinţii sau alţi adulţi au contactat 116 111 în procentaj de 25,72%. În ceea ce priveşte cazurile de abuzuri, neglijare şi exploatare a copiilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a publicat o statistică pe regiuni geografice. În documentul respectiv se arată că, în Teleorman, peste 50 de cazuri au fost semnalate şi confirmate , este vorba de abuz sexual sau fizic, de exploatare în muncă sau pentru neglijarea minorilor de către părinţi.

Deocamdată, Direcţia de Protecţie a Copilului din judeţul Teleorman nu a prezentat o statistică cu numărul copiilor minori abuzaţi.

Infotr.ro