HANDBAL. DIVIZIA A / DUPĂ CÂŞTIGAREA DERBY-ULUI, ATLETICO ALEXANDRIA ESTE APROAPE DE BARAJUL PENTRU LIGA NAŢIONALĂ

Echipa de handbal masculin Atletico Alexandria a obţinut marţi la Sala Polivalentă din reşedinţa Teleormanului o importantă victorie în derby-ul seriei A a Diviziei A, adversarul fiind CS Medgidia. Gazdele au câştigat clar, cu 37-21 (16-10), la capătul unui meci pe care, cu excepţia primelor minute, l-au dominat, uneori cu autoritate. Sigur, puţinii spectatori veniţi în frumoasa sală (aproape o sută!) se aşteptau la o confruntare echilibrată între grupările de pe locurile trei (Alexandria) şi patru (Medgidia), cu acelaşi număr de puncte, miza fiind dobândirea dreptului de a participa la sfârşitul returului ediţiei 2017-2018 la barajul de promovare în Liga Naţională de handbal. Recunosc că şi eu am avut anumite temeri, CS Medgidia, care a învins în tur cu 29-28 (14-16), fiind formaţia ce evolua cu aproape un deceniu în urmă în cupele europene.

În opinia mea, succesul categoric al alexăndrenilor este urmarea jocului excelent din apărare (foarte agresivă!), dar şi a determinării manifestate pe toată durata acestei dispute. Şi când precizez apărare, remarc în primul rând evoluţia deosebită a celor doi portari de la Atletico. Alexăndrenii şi-au permis în anumite momente, mai ales în a doua repriză, să creeze frumoase combinaţii (ce pase decisive a dat căpitanul Rareş Niţu în câteva situaţii!), dar şi ratări spectaculoase, inclusiv de la 7 metri. Oaspeţii, fără câţiva titulari, nu au avut prea multe soluţii (este cea mai severă înfrângere a lor din întregul campionat), chiar şi atunci când gazdele se aflau în inferioritate numerică! Pentru că cei doi arbitri nu s-au sfiit să dicteze mai multe eliminări, îndeosebi în tabăra alexăndreană.

Aşa s-a scris istoria acestui derby programat în etapa a 16-a a Diviziei A, seria A, elevii antrenorului Liviu Candidatu, care a pregătit foarte bine tactic confruntarea, apropiindu-se prin rezultatul pozitiv de barajul pentru promovarea în Liga Naţională. Deocamdată, ierarhia primelor patru locuri include, în ordine, pe Ştiinţa Municipal Bacău – 48 de puncte (maximum), HC Buzău – 37 p, Atletico Alexandria – 32 p şi CS Medgidia – 29 puncte. Mai sunt două etape, teleormănenii putând obţine tot atâtea victorii, în deplasare la Târgovişte (13 mai), dar şi acasă (20 mai) cu CNOT Braşov, această echipă tânără (este Centrul Naţional Olimpic) constituind, totuşi, un adversar ce are forţă pentru a pune probleme.

ŞTEFAN STAN