„Good N.E.W.S”, proiect derulat la Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, Roșiorii de Vede

Good N.E.W.S!” (Vești bune). Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, Roșiorii de Vede, este o școală cu tradiție și experiență în Programe de formare, foste „Comenius”, „Vizită de studiu”, actuale „Erasmus+”, cu cele două tipuri KA1 pentru cadre didactice și KA2 pentru elevi și profesori.

Numele proiectului KA2, Good N.E.W.S”  vine de fapt de la simbolurile celor 4 puncte cardinale N (North), E (East), W (West) și S (South) și este legat de locațiile celor patru țări implicate în proiect din nord  Lituania, din est Romania, din vest Spania, și din sud Italia.

Primind recent titlul de școală Europeană, angrenată în proiecte Erasmus+, unele finalizate, altele în curs de derulare, școala noastră dorește sa se mențină la un nivel înalt care obligă și necesită implicare susținută, motivație și profesionalism. Acestea sunt reperele după care colectivul de cadre didactice se ghidează, îndrumate de o echipă managerială activă, neobosită și inimoasă.Iată de ce toamna 2018, a adus în galeria de proiecte, încă patru noi proiecte Erasmus+ KA2, CÂȘTIGATE  și încă un proiect Erasmus+ KA1.

„ Good N.E.W.S ! ” este unul dintre ele și are ca țară coordonatoare Italia. Scris cu dăruire și profesionalism de un cadru didactic din Alcamo, Sicilia, Marisa Carollo, împreună cu: Ruta Tirlikiene din Lituania, cu Pablo Villanueva Serrano din Spania, și Claudia Eugenia Tîrniceanu din Romania,  proiectul adună în numele interculturalități, al valorilor europene, al educației și respectului, într-o uriasă „ busolă europeană ”, patru școli din cele patru zări, echipe de cadre didactice și elevi din:

  1. Instituto Comprensivo Bagolino, din Alcamo, Sicilia, Italia.
  2. Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, din Rosiorii de Vede, Teleorman, Romania
  3. Jurbarko Naujamiescio pagrindine mokykla, din Jurbarkas, Lituania.
  4. E. S. Bahia de Almeria, din Almeria, Spania.

Ideea proiectului a apărut din nevoia de a lărgi orizontul elevilor în a fi cetățeni europeni, de a cunoaște și promova valori sociale și culturale ale țărilor lor și ale țărilor partenere, să înțeleagă ceea ce înseamnă Europa, geografic, cultural și politic. Termenul de „orienteering” sugerat de proiect îi va ajuta pe copii să se dezvolte ca și membri activi într-o comunitate europeană, iar regulile acestui sport, să le folosească și în familie, societate pentru a deveni buni elevi,  prieteni și buni cetățeni.

Proiectul se va desfășura pe durata a doi ani, începând cu 01.09.2018 și va angrena elevi și cadre didactice din școala noastră. Activitățile vor viza în special grupul țintă, adică elevi de gimnaziu 11-12 ani, incluzând și elevi cu nevoi speciale, cu dizabilități ușoare, cu dificultăți educaționale și sociale dar si elevi care provin din familii cu probleme economice.

Echipa de proiect, coordonator, directori, contabil și cadre didactice au pornit deja cu încredere și optimism, ghidați de  „busola europeană” ( N.E.W.S), având ca hartă, harta Europei, cu compasul-experienței proiectelor anterioare, pe un drum al cunoașterii, al dezvoltării personale și instituționale.

Drum bun   „ Good N.E.W.S ! ”

Prof. coordonator,
Claudia Eugenia Tîrniceanu