Fosta directoare economică a Spitalului Caritas din Roșiori, condamnată la 3 ani de închisoare. Maria Bratcoveanu are de achitat 260.000 de lei, despăgubiri civile

Bratcoveanu Maria, fost director economic la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Totodată, magistrații au mai decis să-i interzică unele drepturi pe o durată de 3 ani

„Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi fixează termen de încercare pe o perioadă de 5 (cinci) ani. Dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.  Încetează procesul penal faţă de inculpata Bratcoveanu Maria, pentru infracţiunile de fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, constatând intervenită prescripţia specială prevăzută. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Municipal Caritas şi obligă inculpata să plătească părţii civile suma de 259.013 lei, despăgubiri civile. Menţine măsura sechestrului asigurător instituită de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra unui teren extravilan, în suprafaţă din acte 7.200mp, situat pe raza municipiului Roşiorii de Vede. Dispune desfiinţarea înscrisurilor false, a unor contracte de vânzare cumpărare, încheiate între Spitalul Caritas Roşiorii de Vede şi SC Dec Grig Mar SRL şi SC Dolirom – Filiala Alexandria SRL şi referatele privitoare la valoarea acestor contracte”, se arată în soluția instanței.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: Inculpata Bratcoveanu Maria, în calitate de director economic al Spitalului Caritas din municipiul Roșiorii de Vede, în perioada 2007 – 2009, beneficiind de ajutorul managerului unității medicale, a efectuat achiziții de materiale sanitare, încălcând dispozițiile legale în materia achizițiilor publice, la prețuri supraevaluate și fără încheierea unor contracte anterior livrării bunurilor.
Ulterior, pentru a ascunde faptul că achizițiile de bunuri au fost efectuate în mod nelegal, inculpata Bratcoveanu Maria a întocmit în fals contractele de achiziție bunuri și referatele aferente, acestea din urmă fiind semnate și de inculpatul Alexe Lucian.
Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat unității spitalicești un prejudiciu în valoare de 259.013 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea care a furnizat produsele respective.