Fermier din Vârtoape, condamnat pentru CORUPȚIE. Dima Petre a primit 2 ani și 6 luni de închisoare și 80 de zile în folosul comunității

Doi ani și șase luni este pedeapsa pe care Dima Petre, fermier din comuna Vârtoape, a primit-o pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Magistrații au mai decis să aplice inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o durată de 3 (trei) ani.

„Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani. Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte mai multe măsuri de supraveghere. Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr. 619/P/2014 din 12.01.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra bunurilor imobile ale inculpatului Dima Petre”, se arată în soluția instanței.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Vîrtoape, în cadrul Serviciului Public Local Administrarea Domeniului Public şi Privat şi Serviciului Public Local Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. Totodată, judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și au obligat inculpatul să plătească părţii civile suma de 135.491,57 lei despăgubiri civile, plus accesoriile aferente calculate de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data plăţii integrale.  Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, în 10 zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2009, inculpatul Dima Petre, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce conțineau aspecte necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren de 130 ha pe care nu o deținea în realitate. Prin acțiunile sale inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare de 63.475,83 lei. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 135.491,57 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de lege până la achitarea integrală a debitului.