Eliana Cimpoeru, fosta șefă a AJPIS Teleorman, scapă de închisoare. Magistrații spun că nu ar fi avut parte de un proces echitabil

Condamnată la 2 ani de închisoare pentru fapte de corupție și obligată să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, Eliana Adina Cimpoeru, fost director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Teleorman, a scăpat, deocamdată, de pedeapsă. La sfârșitul anului trecut, magistrații de la Curtea de Apel București au desființat în integralitate decizia Tribunalului  Teleorman și au trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță.

În hotărârea judecătorilor, se arată că au fost încălcate prevederile articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și au admis apelurile formulate de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție și inculpaţii Dicu Gheorghe, Gheța Geta Dorina și Cimpoeru Diana Adina Eliana. Cu alte cuvinte, instanța de judecată a stabilit că pe fond aceștia nu au avut parte de un proces echitabil.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ”în luna iunie 2012, inculpații, în cadrul unor cereri de finanțare prin care au solicitat sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, au folosit, în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, mai multe documente în care au atestat aspecte nereale, pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpații au obținut, pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 711.120 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.