Elevii Colegiului Național Anastasescu, antreprenori în Turcia, în cadrul proiectului de schimb interşcolar ”Entrepreneurial Skills – The Drive Behind New Businesse

În perioada 18-23 februarie 2019 s-a desfășurat in Turcia, orașul Finike (Antalya) prima reuniune transnațională cu scop de învățare din cadrul proiectului de schimb interşcolar ”Entrepreneurial Skills – The Drive Behind New Businesses” Nr. 2018-1-SE01-KA229-039172, care se implementează la Colegiul Național Anastasescu pe o perioadă de doi ani, septembrie 2018 – august 2020.

Proiectul este finanțat prin programul de învățare al Uniunii Europene, Erasmus +, Acțiunea Cheie 2 Cooperarea pentru inovare și schimbul de bune practici, proiect de parteneriat strategic în domeniul educație şcolară.

La reuniunea transnațională găzduită de liceul Finike Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi din Turcia au participat din partea Colegiului Național Anastasescu patru eleve și doi profesori însoțitori.

Proiectul vizează dezvoltarea competențelor antreprenoriale de către elevii din cele 5 țări partenere: Suedia, Grecia, Spania, România și Turcia. Aceste competențe sunt enumerate de către Comisia Europeană ca fiind necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, ocuparea forței de muncă, incluziunea socială și cetățenia activă.

Activitățile de învățare au fost organizate sub formă de ateliere și au avut ca scop rezolvarea unei probleme economico-sociale cu care se confruntă comunitatea locală și anume: tăierea plantațiilor de portocali pentru a construi solare. Elevii au fost instruiți de către profesorii coordonatori cum să dezvolte afaceri pentru salvarea business-ului local cu portocale. Acesta era amenințat de solarele care sunt mult mai avantajoase pentru oamenii locului. Aceștia nu își doreau să taie plantațiile de portocali și să construiască solare, dar din cauza scăderii exportului erau obligați să facă ceva pentru a se întreține.

Participanții au vizitat grădinile de portocali, o fabrică de ambalat portocale și au stat de vorbă cu un antreprenor local. În acest mod au înțeles mai bine comerțul cu portocale de la recoltă până la transportul maritim, practicile comerciale din regiune privind plantațiile de portocali și și-au format idei pe care să le dezvolte în zilele următoare în afaceri sustenabile. Ei au lucrat în echipe internaționale și au înființat companii comerciale având ca activitate utilizarea cât mai completă a portocalelor (producerea de uleiuri din portocale, batoane cu cereale și portocale, produse de înfrumusețare, etc.).

Elevii au învățat care sunt principalele posturi dintr-o companie și au conștientizat principalele lor abilități de a ocupa un rol/ poziție în viitoarea afacere, regulile pentru stabilirea unei afaceri cu partenerii, competitorii de pe piață, vânzări, marketing, publicitate, resurse umane, etc.

În afara programului, participanții au vizitat câteva atracții turistice, precum: Orașul scufundat din Kekova, Lymira, Demre, biserica Sfântului Nicolae.

În ceea ce privește cunoștințele acumulate, toți elevii participanți au beneficiat din plin și se simt pregătiți să devină antreprenori.

Întâlnirea cu elevii, profesorii și locuitorii din Finike (Antalya, Turcia) a confirmat faptul că acești oameni sunt foarte primitori, amabili și ospitalieri cu cei care vin să le viziteze frumoasele locuri.

Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Coordonator proiect:

Prof. Vișinică Daniela