EDUCATORII DE SUFLETE

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, clasele a X-a A și B, profil  pedagogic, au întâmpinat „Ziua Mondială a Educației”, 5 octombrie, cu creații plastice și literare împletite în frumoase compoziții pe care și le-au prezentat într-un mod inedit, prin cântec, joc și voie bună, în limba română, dar și în limba engleză alături de doamnele profesoare Ioana Budică-muzică, Adriana Rizescu-engleză, Mirela Dogaru-filozofie și Purcărea Cristiana-Mihaela-desen.
În calitatea lor de viitori dascăli, viitori colegi, cum îmi place să-i numesc eu, dar și „educatori de suflete”, ei fiind sufletele educate acum de noi, profesorii lor, elevii au conceput compozițiile lor cu această dublă calitate educabili-educatori. Nu am uitat să amintim și rolul extrem de important al părinților, fără de care eforturile noastre nu ar avea un suport. Dealtfel, educația se bazează pe acest trio elevi-părinți-profesori! Extrase din lucrările lor:

„Fără educație, visurile dispar!”
„Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi  pentru a schimba lumea!” (Nelson Mandela)
„Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic!” (Cicero)
„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește!”
„Educația este tot ceea ce supraviețuiește după tot ce a fost învățat și apoi a fost uitat!” (Albert Einstein)
„Învață din ziua de ieri, trăiește în ziua de azi și speră pentru ziua de mâine!” (Marlyn Monroe)
„Liceul este locul care te maturizează și în care îți faci prieteniile pe viață!”
„Educatorul este acea persoană care îți dă pietricica începutului.”
„Învățătorul este acea persoană care te ajută să duci călătoria mai departe.”
„Gimnaziul este locul în care se acumulează informațiile.”
„Facultatea este locul de unde nu ști cum să pleci mai repede.”
„Educația este cea mai bună asigurare pentru bătrânețe.” (Aristotel)

De asemenea, profesorul ideal ar fi iubitor, răbdător, echitabil, calm, corect, adaptabil, creativ, înțelegător, amuzant, grijuliu, adaptabil, empatic, atent și iar, creativ!
La finalul activității, lucrările au fost panotate și expuse în holul liceului pentru a fi vizualizate și analizate și de către colegii lor mai mici sau mai mari, ca un îndemn, ca o provocare, ca o alinare, o atenuare a impulsurilor adolescentine și un mod facil de a înțelege esența educației :

„Rădăcinile educației sunt amare, dar fructul va fi dulce!”
„Nu te opri niciodată din învățat, pentru că nici viața nu se oprește nicodată din a-ți  da lecții!

Declar cu bucurie în suflet că generațiile viitoare vor fi pe mâini bune cu așa viitori educatori și învățători ce-i va da acest liceu cu profil nobil, copii cu determinare, copii care se implică, copii creativi și dornici în a-i ajuta pe alții să se transforme prin educație și, cum îmi place mie să le spun: „viitori colegi, viitori educatori de suflete”!

Profesor  de Educație Plastică,
Purcărea Cristiana-Mihaela