DOI APRECIAŢI ARTIŞTI PLASTICI TELEORMĂNENI AU DESCHIS LA ALEXANDRIA „PORŢI CĂTRE CER”

Într-o perioadă de pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, organizarea unei expoziţii de iconografie şi pictură în ulei este un eveniment deosebit. Muzeul Judeţean din Alexandria s-a dovedit a fi, din nou, o gazdă generoasă pentru doi cunoscuţi artişti plastici locali, a căror creaţie ne desfată de fiecare dată sufletul şi privirea. Marian Crângaşu şi Marius Nistor au colaborat (aşa cum au făcut-o şi în urmă cu un an printr-o altă expoziţie impresionantă – “Floriile”) pentru a da naştere la ceea ce se numeşte metaforic „Porţi către cer”. Prezent la vernisaj, episcopul Alexandriei şi Teleormanului, P.S. Galaction, crede că „astfel avem posibilitatea de a privi dincolo de lumea care ne încojoară”.

Marian Crângaşu – un participant activ la mai multe lucrări de restaurare a picturii murale de la Catedrala Episcopală Sf.Alexandru din reşedinţa Teleormanului – a adus în această expoziţie peste 20 de icoane realizate în stil bizantin pe lemn de tei. Sunt lucrări foarte migăloase, executate cu o tehnică specială, între sfinţii prezentaţi aici aflându-se Ioan Gură de Aur, Gheorghe, Nicolae, Paisie, Dimitrie sau Spiridon, alături de „Învierea” şi „Intrarea în Ierusalim”.

Marius Nistor şi-a ales ca tematică pentru expoziţie biserici din Teleorman şi din alte localităţi din ţară. Iar motivaţia pentru un asemenea demers artistic a fost faptul că pictorul alexăndrean consideră biserica, în ansamblul ei, ca „o parte importantă a culturii noastre”. Dintre tablourile realizate în ulei, într-un colorit viu, am reţinut pe cele inspirate de aşezăminte religioase – unele adevărate bijuterii – din Sârbenii de Jos, Poiana Mărului, Coşoteni, Poarta Sălajului, Vităneşti (Capela Stella Maris), Voroneţ, Putna, Cozia, Prislop etc. Este un adevărat „pelerinaj”, după cum spunea episcopul Alexandriei şi Teleormanului,  „prin biserică având prilejul să călătorim spre cer”.

Aşadar, treceţi pragul acestei instituţii culturale pentru a vă încărca spiritual „bateriile”, din perspectiva marii sărbători cu o simbolistică puternică. Expoziţia de la muzeul din municipiul Alexandria rămâne deschisă până la 27 aprilie.

ŞTEFAN STAN