Declaraţie politică, senator PNL, Eugen Pîrvulescu: Umilința electoratului din Diaspora a încetat!

Cu câteva sincope și tergiversări, cauzate de ezitările senatorilor PSD, s-a votat, ieri, în Senat, legea care facilitează și debirocratizează exercitarea dreptului la vot, atât în țară, cât și în străinătate pentru românii din Diaspora.

A fost nevoie de repetarea votului din Senat pentru o lege atât de importantă și de oportună pentru a putea moderniza sistemul electoral.

În calitate de senator de Teleorman am votat o lege care se va aplica încă din toamna acestui an, la alegerile prezidențiale, și care prevede următoarele măsuri:

– românii din străinătate vor putea vota la secțiile de votare din ambasade, consulate, sedii ICR, cât și în alte sedii aprobate de statele în cauză ori își vor putea exercita dreptul la vot prin corespondență.

– la secția de votare de care aparțin, românii din străinătate vor putea vota pe durata a trei zile, începând de vineri, de la ora locală 12:00 până la orele 21:00, continuând cu sâmbătă, de la orele 07:00 până la orele 21:00 și duminică, după același orar..

– totodată, listele suplimentare de alegători aflați în străinătate vor fi generate automat, în sistem electronic, după scanarea actului de identitate, ne mai fiind necesară pierderea timpului cu scrierea olografă, întrucât semnarea de confirmare a prezenței la vot se va realiza pe un dispozitiv electronic, doar în străinătate.

– alegătorii care se vor afla în sediu secției de votare la orele 21 (ora oficială de închidere a secțiilor), precum și cei aflați la rând pentru a intra în secția de votare, își vor putea exercita dreptul la vot până cel târziu la orele 23:59.

Prin aceste măsuri optime s-a asigurat, astfel, dreptul legal pentru ca orice român să poată vota, indiferent unde s-ar afla.

Următorul pas este ca Executivul să pună în aplicare, cu transparență și bună credință, această lege atât de importantă prin care politicul își arată respectul necondiționat față de propriul electorat, dându-se, astfel, un semnal de normalitate.

Senator PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu