Declaraţie politică, senator Eugen Pîrvulescu: TUTA ABSOLUTĂ și CORMORANUL

La prima vedere mulți se vor duce cu gândul la anumite personaje din politică, asemănările fiind pur întâmplatoare. Cu toate că există anumite similitudini între o serie de personaje, care vor lăsa o umbră în istoria României și titlul articolului/comunicatului, în fapt este vorba de o problema foarte serioasă cu care se confruntă și se vor confrunta atât agricultorii din Teleorman (în special legumicultorii -cultivatorii de tomate) cât cei din  județele sudului țării. Este vorba de lipsa unor informări și măsuri adecvate pe care trebuie să le ia ministrul agriculturii, în ceea ce privește combaterea răspândirii TUTEI ABSOLUTE ( Molia minieră a tomatelor- supranumită şi pesta porcină la nivel vegetal).
Acest dăunător este foarte păgubitor, deoarece în 1-2 zile poate afecta peste 50% din cultură de legume dintr-un solar, semnificativ fiind faptul ca Turcia a pierdut in 2017 peste 30 % din productia totală de tomate.
Ca și în cazul  pestei porcine africane, lipsa unor măsuri eficiente, derulate de Guvernul Romaniei prin A.N.S.V.S.A. – entitate coordonată de primul ministru si Ministerul Agriculturii de stopare a răspândirii acestui dăunător poate produce pierderi mari în mediul cultivatorilor de tomate din zona județului Teleorman.
Numai anul trecut, în zona de sud a județelor Teleorman și Olt au fost aruncate la gunoi sute de tone de tomate, pierderile suferite de către cetățenii din zonele menționate fiind de circa 200.000 de lei.
Până în prezent, măsurile propuse de ministrul agriculturii – PETRE DAEA, sunt pur distructive și vizează uciderea efectivelor de suine și distrugerea cuiburilor de cormorani (propunere făcută în Parlamentul European în acest an ).  Poate  că în cazul tomatelor, va reuși să facă ceva constructiv
Îmi exprim speranța că, în urmă interpelărilor pe care le voi face în Parlament, Guvernul va lua măsurile adecvate de informare/prevenire în vederea combaterii PESTEI PORCINE si a TUTEI ABSOLUTE.

Președintele PNL Teleorman – Senator Eugen Pîrvulescu