Daşa Ionel, directorul ANIF Teleorman, declarat “COLABORATOR” al SECURITĂŢII!

CNSAS a preluat, joi, de la un depozit al SRI din Bucuresti, primele cinci tone de dosare apartinind arhivei fostei Securitati, documentele fiind transportate la noul sediul al Consiliului din orasul ilfovean Popesti-Leordeni.

Teleormanul colcăie de foşti “ciripitori” la Securitate, oameni fără caracter ce, în dorinţa de a le fi lor şi familiilor cât mai bine, au distrus viaţa semenilor. Cei mai mulţi recunosc că “au dat pe goarnă” …din inocenţă, iar atunci când şi-au dat seama de intenţiile structurilor comuniste au început să ofere informaţii fără relevanţă.

Este şi cazul directorului Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Teleorman (ANIF), DAŞA IONEL. Acesta a fost verificat din oficiu de CNSAS, iar surpriza nu a întârziat să apară. În arhive securităţii s-au găsit note informative semnate cu nume conspirativ. A avut un dosar de reţea iar misiunea sa era să ofere informaţii despre colegii de serviciu.

La peste 30 de ani de la ultima notă informativă semnată, Daşa Ionel regretă că şi-a pârât colegii la Securitate.

“ Da, îmi aduc aminte. Era în 1985, la cinci ani de la terminarea facultăţii. Lucram tot la Piatra, la aceeaşi instituţie. Am fost chemat de cineva şi mi s-a spus că trebuie să dau informaţii despre anumite persoane. Mi s-a comunicat că totul este pentru binele sistemului. Timp de mai mulţi ani, am povestit activitatea unor colegi, ce făceau ei, dar fără să dau informaţii care să le distrugă cariera sau viaţa de familie. Ulterior, mi-am dat seama că lucrurile ar putea scăpa de sub control. Am oferit date din ce în ce mai vagi. La câteva luni, acele persoane nu mai m-au contactat. Regret enorm ceea ce s-a întâmplat atunci. Este o povară pentru mine, chiar dacă, repet, nimeni nu a avut de suferit în urma notelor date de mine. Nici măcar un simplu avertisment”, a declarat pentru Informaţia Teleormanului directorul Daşa Ionel.

După ce a primit adeverinţa de la CNSAS, în care, la conluzii, se specifica, negru pe alb, calitatea sa de COLABORATOR al sistemului opresiv din timpul comunismului, acesta s-a adresat instanţelor de judecată. Pe 21.09.2016, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat calitatea de colaborator al securităţii. Două luni mai târziu, Daşa Ionel a depus recurs, cauza aflându-se în procedura de filtru, primul termen de judecată urmând a fi stabilit.

 

Infotr.ro