CSBT ALEXANDRIA A DEBUTAT CU ÎNFRÂNGERE ÎN FAZA A DOUA A SEZONULUI REGULAT AL LNBF

Olimpia Braşov şi CSBT Alexandria au deschis vineri seria meciurilor din faza a doua a sezonului regulat al Ligii Naţionale de baschet feminin, ediţia 2017-2018. Gazdele s-au impus cu 79-69 (27-21, 18-23, 15-13, 19-12) la capătul unei partide în care au condus pe tabela de marcaj în cea mai mare parte. Cum după un început excelent de campionat nu am simţit în 2018 gustul victoriei decât într-o singură confruntare (acasă cu Timişoara), din opt jocuri oficiale (!), nu mi-am pus mari speranţe că va fi altfel la Braşov. Transmisia în direct pe postul de televiziune FRB TV mi-a oferit prilejul să constat că mai puţinele momente bune au alternat cu prea multe greşeli, cu ratări îndeosebi din interiorul semicercului. Chiar din start alexăndrencele s-au arătat inferioare în ceea ce priveşte conectarea la miza competiţiei. Un exemplu: contraatac cu trei jucătoare de la CSBT, superioritatea clară soldându-se cu ratarea de nepermis la un astfel de nivel, iar pe recuperare  înscriu imediat… braşovencele. Greşeli  s-au făcut  din păcate  şi în apărare, unde nu s-au găsit soluţii pentru anihilarea celei mai bune jucătoare a gazdelor, Pesovic. Sfertul doi a adus, totuşi, un reviriment în tabăra oaspetelor, egalarea şi preluarea conducerii minime – pentru scurt timp, este adevărat – dând speranţe într-un rezultat bun al elevelor antrenorului Mădălin Piperea. Şi sfertul trei a fost mai echilibrat, pentru ca la începutul ultimei părţi ardelencele să obţină avantaje de 7-8 puncte. Teleormănencele se apropie la un singur coş cu patru minute înainte de final, pentru a rata apoi egalarea la o fază simplă de atac. Imediat Olimpia, echipa ce pare mai proaspătă, sancţionează  şi, după alte greşeli-ratări ale alexăndrencelor, măreşte diferenţa de scor. Câteva scurte observaţii: în condiţiile în care CSBT nu are o bancă valorică lungă, Ivana Grbici a jucat doar circa trei minute din cauza unei accidentări pe care arbitrii au tratat-o cu indiferenţă; la recuperări ardelencele au fost net superioare, cu 53 faţă de 35; cred că la CSBT atitudinea jucătoarelor lasă de dorit, dar poate pretenţiile de suporter sunt mari raportate la restanţele salariale; căpitanul Viorela Voicu a încheiat meciul în double-double, însă la Olimpia trei baschetbaliste – Pesovic, Higgins şi Handford – au avut aceeaşi prestaţie merituoasă.

Pentru Olimpia au jucat B.Pesovic – 26 (4×3) puncte şi 10 recuperări, K.Higgins – 18 p şi 13 recuperări, A.Handford – 17 p şi 10 recuperări, G.Irimia 8 p, A.Dumitrache – 6 p, A.Radovic – 4 p, Al Ash Hab, D.Moraru şi S, Jez. La CSBT au evoluat Carla Bartee – 15 (1×3) puncte şi 8 recuperări, Promise Amukamara – 14 (1×3) p şi 6 recuperări, Irena Vrancic – 14 (3×3) p, Viorela Voicu – 12 p şi 10 recuperări, Mihaela Mihai – 7 (1×3) p, Alexus Cooper – 6 (2×3) p, Alina Podar – 1 p şi Ivana Grbic

În turneul de la Braşov alexăndrencele au avut programată o singură partidă. Săptămâna viitoare, în intervalul 16-18 martie, în reşedinţa Teleormanului se vor afla cele mai bune cinci grupări de baschet feminin din România. CSBT va avea o misiune mult mai dificilă, adversarele sale fiind ACS Sepsi SIC Sf.Gheorghe, CSM Satu Mare şi Universitatea Cluj Napoca, Poate în faţa propriilor suporteri, alexăndrencele vor crea o altă imagine a încrederii în forţele lor, tehnice şi tactice.

ŞTEFAN STAN