CONSEMNĂRI / COLECŢII  REUNITE LA  MUZEUL DIN  ALEXANDRIA PRINTR-UN PROIECT EDUCATIV

324
0
Share:

La Muzeul Judeţean din Alexandria, în prezenţa unui numeros public de profesii şi vârste diferite, a fost deschisă expoziţia “Colecţii şi colecţionari”, manifestarea făcând parte din proiectul “Octombrie, luna colecţionarului” – ediţia a VI-a. Recunosc că înainte de a ajunge la cea mai importantă instituţie culturală de acest fel din Teleorman am deschis DEX-ul la pagina unde se arată: “colecţie = serie de obiecte asemănătoare sau de aceeaşi categorie, reprezentând valoare, artistică, ştiinţifică, documentară”. Am întreprins acest demers îndemnat de opiniile pro şi contra despre activitatea de colecţionar. Sigur, există colecţionari profesionişti (poate tot mai puţini), dar şi destui amatori. Este limpede că un  colecţionar tradiţional cumpără şi apoi, normal, vinde. Şi mă gândesc la tablouri, bijuterii, maşini etc. Însă mulţi strâng lucruri ce par a nu avea valoare, dincolo de cea sentimentală. Dorinţa de a colecţiona nu are practic limite, iar când trec mai mulţi ani peste obiectele respective sunt inerente, la un moment dat, emoţiile legate de copilărie, de adolescenţă sau de anumite evenimente. Unele lucruri din aceste colecţii şi-au pierdut utilitatea lor obişnuită, dar într-un astfel de cadru tematic dobândesc o nouă viaţă.

Personal, ca individ molipsit de un asemenea „microb”, cred că lumea colecţionarilor este una deosebită, fiind nevoie de o anumită inteligenţă şi de informare aprofundată pentru a ordona pe criterii distincte obiecte aparent inutile. Dar, poate directorul Muzeului Judeţean, Pavel Mirea, a sintetizat cel mai bine la vernisaj importanţa pasiunii de colecţionar. În opinia sa, prin asemenea manifestări expoziţionale se evidenţiază faptul că şi cele mai simple lucruri se pot constitui în mărturii cu reflexe istorice în perioade diferite ale existenţei noastre.

La această ediţie au venit la muzeu 30 de colecţionari cu 31 de exponate, între ei aflându-se şi elevi. Monede, bacnote, medalii, nasturi, fanioane, cărţi, reviste, ziare, artă populară, , brichete, pixuri, ilustrate, cărţi poştale, machete, orare şcolare, ambalaje şi etichete etc. sunt tentaţiile din ampla expoziţie.

Printre colecţionarii reuniţi aici am găsit pe bucureştenii Gheorghe Zbârcea („Personalităţi europene pe medalii”), Mihaela Maftei („Lumea străbătută de zahăr prin ambalaje” – aproape 600!), Marian Ciobanu („Lumea sportului pe fanioane”) şi Mihai Enache („Trenuri şi maşini americane”). Banii sunt în atenţia colecţionarilor Lionede Ochea („Monede din Palestina sub protectoratul britanic. 1927-1946”), Ion Crantea („Monede euro”), Aurel Căplescu („Bacnote româneşti”). Mai mulţi elevi sunt, de asemenea, aici: Luca Şopandă-Ochea („Monede din Malta, de la independenţă la euro”), Ciprian Tironeac („Cartea în miniatură”), Adrian Mihai Manolescu („Strumpfi, stikeez şi super flizz”), Ştefan Leonard Apostol („Maşini Hotweels”), Alexandra Teodora Săceanu („Surprize cu fotbalişti”) şi Andrei Fărcăşanu („Imagini de ieri şi de azi, din lume şi din ţară”).

Nu lipsesc, desigur, colecţionari „profesionişti”, cum sunt PS Galaction, episcopul Alexandriei şi Teleormanului (“Micii amici ai celor… mici”), Teodor Săceanu („Orare şcolare din perioada 1967-1989”), Aurel Deca („Etichete sticle de bere”), Gheorghe Chircu („Oale şi ulcele”), Romeo Furtună („Călătorii prin Neamţ”), Ion Iancu („Mânăstiri din România în cărţi poştale şi ilustrate”), Alin Vasilică Stângă („Eroi şi supereroi în lumea benzilor desenate”).

Alte contribuţii interesante în această expoziţie poartă semnăturile Gabriel Mitu („Cocarde”), Constantin Dragnea („Magneţi de frigider”), Mariana Săceanu („Semne heraldice pe nasturi metalici”), Eugen Becheru („Pixuri ciudate”), Viorel Ioşca („Fantezii de fumător”), Ramona Vâjă („Clopoţei”), Cristina Giolfan („Pădurea fermecată”), Ştefan Stan („Publicistică teleormăneană post-decembristă” şi „Documente de acces pe cărările vieţii”), Ecaterina Ioşca („Nemuritoarea Ie”). Şi nu în ultimul rînd, amintim exponatul decanului de vârstă de aici, Mariea Ioşca din Turnu Măgurele („Migală şi forma aţei”).

Sunt toate acestea motive de a trece pragul Muzeului Judeţean din municipiul Alexandria până la 27 octombrie, dar proiectul include, de asemenea, în ziua de 14 octombrie,  „Târgul colecţionarilor”, prilej de a face schimburi, de a cumpăra sau de a vinde diverse obiecte de colecţie.

ŞTEFAN STAN

 

Share:

Leave a reply