Cinci focare de pestă porcină, confirmate în Teleorman. Proprietarii nu au primit despăgubiri pentru animalele ucise

Într-un comunicat de presă, ANSVSA arată că, la data de 1 noiembrie 2018, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 276 de localități din 17 județe, cu un număr de 1.062 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreți. În total, la nivelul întregii țări au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală iar până acum au fost despăgubiți 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189.184.220 de lei.

În județul Teleorman, în urma probelor de laborator, au fost confirmate cinci focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației. Din documentul dat publicității reiese că niciun proprietar din județul Teleorman nu a primit despăgubiri pentru porcii uciși de autorități, deși au trecut mai bine de trei săptămâni din momentul în care au fost omorâte primele animale, în satele Brebina și Cucuieți.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.