CERCUL PEDAGOGIC ,,ALTFEL”

Cercurile pedagogice ale dascălilor judeţului nostru au debutat cu cercurile ciclurilor primare şi gimnaziale, începând de luni, 21 mai, continuând până vineri cu cercurile pedagogice ale ciclului liceal.
Cercul pedagogic al profesorilor de arte plastice a fost găzduit de Muzeul Judeţean Teleorman, la Alexandria, într-un cadru istoric, unic, cercul pedagogic fiind organizat imediat după derularea activităţilor ,,Nopţii Muzeelor” a cărei  tematică a fost ,,Centenarul Marii Uniri”.
Expoziţia tematică ,,Centenarul  văzut de copii” realizată de prof. Purcărea Cristiana-Mihaela împreună cu elevii şcolilor gimnaziale ,,Ştefan cel Mare” şi ,,Mihai Viteazul”  a fost apreciată cu ochi critici, nu doar admirativi, de către colegii de catedră din judeţul nostru, foarte puţini numeric, din păcate. Au mai fost vizitate expoziţiile permanente dar şi cele temporare, iar fotografia realizată în 1918 şi expusă în holul muzeului a fost o ,,perspectivă” alb-negru comentată din diferite ,,perspective” de către oamenii de artă prezenţi la activitate. Unii colegi mai tineri au intrat pentru prima dată în muzeu şi au fost foarte încântaţi de primirea domnilor şi doamnelor muzeograf.
Arta românească interbelică a fost pusă în discuţie şi au fost scoase din contextul istoric minunate opere de artă şi modul în care au fost concepute, mici detalii picante făcând ca discuţiile să fie mai libere iar atmosfera mai degajată, prietenească, între cele două tabere-artă şi istorie-dispărând barierele, iar judecăţile căpătând valoare.
Deşi cercurile pedagogice nu mai sunt ceea ce erau odată, oamenii pasionaţi de meseria lor au căutat să ducă tradiţia mai departe, fie şi adoptând diferite mijloace şi metode inedite prin modul lor de abordare, doar cu dorinţa de a fi aproape de oameni, de iubitori de artă şi de frumos!
,,Fiecare om  ar trebui să asculte puţină muzică, să citească puţină poezie şi să privească  o pictură frumoasă în fiecare zi din viaţa sa, astfel încât îngrijorările lumeşti să nu-i oblitereze simţul frumosului pe care Dumnezeu l-a implantat în sufletul uman.” ( Goethe )

Prof. Ed. Plastică,
Purcărea Cristiana-Mihaela-responsabil de cerc