Casa Corpului Didactic Teleorman, managemenetul şcolar-prezent şi viitor-în contextul european (II)

Simpozionul internaţional şi vizita de lucru la unităţi şcolare din Paralia Katerini, organizat de Casa Corpului Didactic Teleorman, în Grecia, cu tema ,,Managementul organizaţiei şcolare în context european!” tocmai s-a finalizat cu succes în rândul cadrelor didactice participante la proiect, dar şi al organizatorilor, mai ales pe termen lung.
În a doua zi de proiect grupul a vizitat Meteora, o regiune stranie, plină de stânci gigantice în formă de turnuri sau de pilastre, având o înălţime de 100-150 m. Două mânăstiri au fost vizitate  de dascălii-turişti, drumul parcurs, la pas, fiind cel care i-a adus mai aproape de Dumnezeu, într-un total acord cu natura! Impresionante cărări, impresionante imagini! Nici măcar numeroasele fotografii realizate de fotografii de ocazie nu au reuşit sa redea emoţiile, sentimentele şi frumuseţea naturii zugrăvită de Dumnezeu din cele mai vechi timpuri, până în prezent!
Pe traseu s-a efectuat o oprire la un atelier de icoane bizantine unde s-a putut vedea ,,pe viu” modul de realizare  a renumitelor icoane. Gazdele au fost primitoare, au oferit ceai, cafea, suc, vin roşu sau alb întregului grup. Au organizat şi o tombolă cu premii.  La doar 3 Km de Meteora, grupul a vizitat oraşul Kalambaka, un orăşel fascinant construit pe locul cetăţii vechi de la Eginion.
Muntele Olymp, legendarul munte, locuinţă a celor 12 zei din mitologia greacă, ne-a oferit posibilitatea de a fi legende, de a visa şi de a trăi momente de legendă…
Riviera Olympului, vizitarea principalelor staţiuni de pe Rivieră şi scurtul pelerinaj la Mânăstirea Sf. Efrem cel Nou şi la Paleos Pantelimonas au făcut ca cea de-a treia zi de excursie să ne împlinească sufleteşte.
Simpozionul a avut loc în urma vizitei la o unitate şcolară. Asemănări şi deosebiri au fost trecute în revistă. Puncte forte, puncte slabe, de asemenea, urmând ca, în timp, colaborări cu şcolile elene să producă schimbări în bine pentru noi, pentru ei.
Staţiunea Korinos ne-a primit pentru cina festivă cu un generos program folcloric, cu muzică şi dansuri specific elene.
În contextul intensificării colaborării europene în domeniul educaţiei, dimensiunea europeană a educaţiei capătă noi valenţe odată cu realizarea unei “societăţi a cunoaşterii”: „O Europă a cunoaşterii este acum recunoscută pe scara largă ca fiind un factor de neînlocuit pentru dezvoltarea socială şi umană,  precum şi o componentă indispensabilă consolidării şi îmbogăţirii cetăţeniei europene, capabilă să ofere propriilor cetăţeni competenţele necesare pentru a face faţă provocărilor noului mileniu şi, totodată, conştiinţa valorilor comune şi a apartenenţei la acelaşi spaţiu social şi cultural” (Declaraţia de la Bologna, 19 iunie 1999).

Mulţumim Casei Corpului Didactic Teleorman pentru acest schimb de experienţă minunat, mulţumim pertenerilor greci pentru tot suportul oferit!

Şi, cum spunea şi Aristotel,
,,Trebuie să înveţi să asculţi pentru a şti comanda!”
Şi ,,Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii.”

Prof. Ed. Plastică,
Purcărea Cristiana- Mihaela