Carmen Dan: “Să se înceapă testarea imediată și repetată a eroilor în alb”

Printre cele mai la îndemână instrumente de a se exprima public un parlamentar, în plină criză epidemiologică, se numără rețelele de socializare. Senatorul PSD Carmen Dan a revenit cu un nou text în care a amintit de anunțul OMS pe tema Coronavirus, din data de 22 ianuarie 2020, și de măsurile luate de către guvernanți.

“E adevărat, am primit cu toții asigurări din partea primului om în stat că totul e sub control, că sistemul e pregătit și că virusul este “ca orice răceală”. Din păcate, astăzi avem 8 decese și zeci de mii de oameni aflați în carantină și în izolare… Nu pot să nu mă întreb, ca simplu cetățean, fără să fiu acuzată că aș politiza un asemenea subiect, dacă nu cumva luarea unor măsuri mai dure și mai din timp(!) din partea autorităților abilitate ar fi fost indicate…”, se întreabă retoric pe Facebook fostul ministru de interne, continuând cu un nou atac la președintele Iohannis.

“Ce s-a întâmplat în România? După ce Iohannis declara pe pagina sa de Facebook, în 27 ianuarie, că “infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”, Abia la o lună după emiterea alertei, OMS a fost convocat CSAT, organism care a dat dispoziții Guvernului să aloce fonduri pentru echipamente medicale destinate protecției. La o lună după avertismentul OMS!

După încă o lună, pe 19 martie, Iohannis admite în sfârșit că „situația este nu doar complicată, situația este gravă”. În sfârșit, uităm de ambiția alegerilor anticipate și ne îngrijorăm de situația reală. Mai rămâne doar să o gestionăm. Pentru că noi toți vedem, citim, iar unii chiar simt pe propria piele că eroii zilelor noastre sunt îmbrăcați în alb, singura soluție a acestor momente este ca Guvernul să asigure echipamentele de protecție și să se înceapă testarea imediată și repetată a personalului medical din prima linie.

Bineînțeles, ca măsură activă se impune testarea în masă a tuturor celor suspecți, nu doar a celor cu simptome grave! Testarea salvează vieți! Asta spune OMS! După testarea regulată, zilnică, a medicilor din prima linie trebuie declanșată imediat testarea în mediul rural unde statul nu deține în niciun fel controlul asupra transmiterii comunitare a virusului”.

Postarea senatorului se încheie într-o notă de ironie cu definiția din DEX a cuvântului “imediat”.