CĂLIN VOICU, MANAGERUL CSBT ALEXANDRIA: „IN LNBF AVEM CEL MAI ECHILIBRAT SEZON DIN ULTIMII 7-8 ANI”

Echipa de baschet feminin CSBT Alexandria a încheiat sezonul regulat-faza I din Liga Naţională, ediţia 2017-2018, pe un merituos loc patru în clasament. Managerul clubului, profesorul Călin Voicu, crede că actualul sezon competiţional este cel mai echilibrat din ultimii 7-8 ani. În opinia sa, “excepţia o constituie ACS Sepsi SIC Sf.Gheorghe, formaţia cu cel mai bun lot şi cu un buget constant ce permite strategii pe termen lung. De asemenea, CSM Satu Mare are jucătoare experimentate, banca fiind aici însă mai scurtă. Apoi, Braşov, Alexandria, Cluj Napoca, Arad şi Timişoara sunt egale valoric, diferenţa făcând-o probabil stabilitatea financiară. Oricare dintre acestea poate ajunge pe locul trei la final, după play-off”.

– REPORTER: Se poate spune că baschetul feminin românesc stă bine competiţional?

– CĂLIN VOICU: La prima vedere, da. Însă puţine jucătoare autohtone au valoare deosebită. O socoteală simplă arată că la nouă echipe din Liga Naţională de baschet feminin sunt 45 de străine.

– REP.: Şi la CSBT jucătoarele din SUA şi Europa alcătuiesc baza lotului, cu diferenţe mari însă în ceea ce priveşte durata prezenţei lor pe teren în cele 16 meciuri disputate. De aici impresia că la ultimele meciuri, pierdute în deplasare pe „muchie de cuţit”, a apărut o evidentă stare de oboseală.

– C.V.: Este adevărat, oboseala acumulată a avut efecte mai ales în confruntările de la Cluj Napoca, Arad, Braşov şi Satu Mare, la ultima partidă din această serie adăugându-se şi probleme de ordin mental.

– REP.: Cum arată în continuare programul meciurilor din sezonul regulat – faza II?

– C.V.: CSBT face parte din grupa locurilor 1-5, alături de Sf.Gheorghe, Satu Mare, Braşov şi Cluj Napoca. În zilele de 10-11 martie va fi un prim turneu cu patru partide. CSBT joacă însă doar una, cu Olimpia Braşov. Al doilea, din perioada 16-18 martie înclude şase dispute, în trei regăsindu-se şi Alexandria.

– REP.: Intenţionaţi să cereţi organizarea unui turneu, din cele două, la moderna sală de sport din Alexandria?

– C.V.: Deocamdată analizăm această posibilitate, al doilea interesându-ne mai mult. Vom decide în zilele următoare – pentru că nu este uşor să-ţi asumi responsabilitatea de organizator – o eventuală solicitare către FRB.

– REP.: Până la aceste meciuri, CSBT participă în perioada 22-25 februarie la turneul final al Cupei României, ediţia 2017-2018.

– C.V. : Conform tragerii la sorţi, CSBT va întâlni pe FCC ICIM Arad, meciul fiind deschis oricărui rezultat. Desigur, ne propunem o comportare cât mai bună, Alexandria având în palmares o finală şi patru locuri patru.

– REP. : Sezonul competiţional include şi jocurile din Liga I de senioare.

– C.V. : Într-adevăr, la începutul lunii martie se va desfăşura şi turneul final al sateliţilor din Liga I., unde sunt calificate formaţiile secunde ale echipelor din LNBF. După  cum se ştie, noi am adus  în campionatul  respectiv cadetele de la CSS, care participă şi la întrecerile Under 16, dându-le astfel posibilitatea de a căpăta mai multă experienţă. Credem că această decizie este benefică, dar cheltuielile impuse de obligativitatea participării cu o echipă şi în Liga I nu sunt mici.

 – REP. : Apropo, în ce măsură problemele de ordin financiar afectează bunul mers al baschetului alexăndrean?

– C.V. : Este greu să te detaşezi de astfel de probleme, mai ales că există restanţe salariale, atât la jucătoare cât şi la staff-ul tehnic. În condiţiile programului dificil pe care îl avem, ne dorim ca îndeosebi jucătoarele să înţeleagă situaţia – provizorie sperăm – pentru a evolua cu determinare atunci când sunt trimise pe teren.

ŞTEFAN STAN