Activități culturale la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman

Omagiu Zaharia Stancu

Marți, 3 decembrie 2019, începând cu ora 11, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Marin Preda” Teleorman va avea loc manifestarea ,,Omagiu Zaharia Stancu”dedicată împlinirii a 45 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului teleormănean.

Zaharia Stancu s-a născut la data de 5 octombrie 1902, în localitatea Salcia, județul Teleorman. Este al patrulea copil din a doua căsătorie a lui Tudor Stancu Mitroi și al Mariei.

A urmat Facultatea de litere la Universitatea din București, iar după ce a primit diploma de licență (1933), a lucrat ca editor și a condus sau a colaborat la reviste precum ,,Azi”, ,,Lumea Românească”, ,,Revista română”, ,,Gândirea”.

A fost recunoscut atât ca poet cât și ca prozator de valoare încă din perioada interbelică, în cercurile literare și de către publicul larg.

Zaharia Stancu a fost director al Teatrului Național din București, membru al Comitetului de direcție al Editurii pentru Literatură și Artă, președinte al Uniunii Scriitorilor și al Societății Scriitorilor Democrați din România .

Debutează în ziarul ,,Victoria” din Turnu Măgurele cu pamfletul ,,Mai puțină ingratitudine”, iar volumul ,,Poeme simple” marchează, în 1927, debutul editorial.

Romanul ,,Desculț” apare în 1948, iar până în 1988 apăruseră peste 20 de ediții și fusese tradus în 24 de limbi.

În anul 1954 este laureat al Premiului de Stat și Membru al Academiei Române. Pe plan international primește premiul ,,Gottfried von Herder” în 1971

A încetat din viață pe data de 5 decembrie 1974, la vârsta de 72 de ani.

Cu acest prilej va fi vernisată o expoziție de carte ce cuprinde opera scriitorului, precum și critică literară.

Bibliotecara Geanina Burcea va susține comunicarea ,,Viața și opera lui Zaharia Stancu” iar poeta Daniela Achim Harabagiu va recita poezii semnate Zaharia Stancu.

Lansare de carte: ,,Statornicia iubirii” de Rodica Topuzu Udrea

Activitatea va continua cu lansarea volumului ,,Statornicia iubirii” de Rodica Topuzu Udrea.

Aflată la a patra carte de lirică, autoarea împărtășește, prin poezie, o experiență de viață.

De-a lungul timpului, aceasta a publicat versuri în numeroase reviste și ziare. A debutat editorial cu volumul ,,În marginea singurățății (2000). Ulterior au apărut volumele ,,Dragoste și suferință” (2006) și Glasul inimii (2014).

Despre volumul ,,Statornicia iubirii”, domnul Ștefan Vida notează în prefața intitulată ,,O biografie sentimentală”: Atestă o prozodie sinceră, de simplitate și claritate, adeseori explicită, autoarea desăvârșind, în ipostaze ego- centrice, un larg evantai al fluxului temporal și sufletesc ,,vinovat” de conștiință de sine.