ACS SEPSI SF.GHEORGHE A ÎNVINS LA ALEXANDRIA ÎN PRIMUL DERBY DIN 2018 AL LNBF

Meciul de baschet feminin dintre CSBT Alexandria şi ACS Sepsi SIC Sf.Gheorghe, considerat a fi primul derby al acestui an în Liga Naţională, s-a încheiat cu victoria clară a echipei din Covasna, cu 80-64 (21-22, 18-11, 18-14, 23-17). Confruntarea transmisă în direct de televiziunea Digi Sport a început sub auspicii de atmosferă extraordinară. Pentru că a fost prezentă o entuziastă  şi neobosită galerie a oaspetelor, iar numărul spectatorilor locali reprezintă un record de când s-a dat în folosinţă noua şi moderna Sală Polivalentă. Desigur, efectivele sporite de jandarmi şi poliţişti au avut contribuţia lor specifică la asigurarea unui climat de sportivitate în tribună.

La start au fost aliniate formulele de joc P.Amukamara, V.Voicu, I.Vrancic, A.Podar şi C.Bartee (CSBT) şi A.Webb, T.Marshall, M.Kress, A.Părău-Gordi şi T.Neagu (ACS Sepsi). Aşa cum ne-au obişnuit, elevele antrenorului Mădălin Piperea au făcut un prim  sfert foarte bun, dând senzaţia că pot ţine aproape de valorosul său adversar, care reprezintă campioana României din ultimele două ediţii ale LNBF. Totuşi, ardelencele au încheiat prima repriză cu un avantaj de şase puncte, aducând disputa aproape de nivelul valoric evident dintre cele două formaţii. Este adevărat, în sfertul trei alexăndrencele au reuşit să preia din nou conducerea, însă pentru scurt timp (42-41), prin reuşita din afara semicercului a M.Mihai. De aici, din minutul 25, pe fondul apărării tot mai agresive a oaspetelor, a urmat o serie de 12 puncte consecutive în dreptul ACS, intrarea în sfertul patru cu un avantaj consistent al liderului din LNBF turnând plumb, parcă, la gazde. Ca urmare, ultimele zece minute ne-au arătat în teren o echipă (CSBT) resemnată şi o alta (ACS Sepsi) matură, relaxată, dar şi cu o determinare caracteristică sportivelor profesioniste. Astfel s-a scris istoria acestui derby dintre ocupantele locurilor trei (Alexandria) şi întâi (Sf.Gheorghe) în clasamentul la zi, covăsnencele fiind neînvinse în această ediţie a LNBF. În opinia mea, experienţa şi valoarea superioară au decis rezultatul partidei, la ACS antrenorul Zoran Mikes dipunând de o bancă lungă cu baschetbaliste de calitate deosebită. Sigur, în aceste condiţii nu a fost nevoit să ţină multe minute în teren jucătoarele sale, în timp ce la CSBT, unde soluţiile nu au prea existat, C.Bartee, P.Amukamara, V.Voicu sau I.Vrancic “au dus steagul sus” fără vreme de odihnă într-un meci cu mare consum fizic. Ca urmare, să recunoaştem meritele învingătoarelor, care cred că nu vor avea probleme în a obţine şi anul acesta titlul de campioană a României. Deşi a pierdut, CSBT Alexandria  rămâne după 13 etape pe locul trei în clasament, cu 18 puncte, dar sâmbăta viitoare va avea din nou o misiune dificilă în deplasarea de la Cluj-Napoca.

Pentru amatorii de statistici, să consemnăm că în această întâlnire cu ACS Sepsi Sf.Gheorghe alexăndrencele folosite de conducerea tehncă au fost Promise Amukamara – 22 puncte şi 7 recuperări, Carla Bartee – 16 (2×3) p şi 10 recuperări, Irena Vrancic – 10 (2×3) p şi 6 pase decisive, Viorela Voicu – 7 p şi 6 recuperări, Mihaela Mihai – 5 (1×3) p, Alexus Cooper – 4 (1×3) p, A.Podar şi I.Grbic. Echipa din Covasna a evoluat în alcătuirea A.Stoenescu – 19 (5×3) puncte, T.Marshall – 18 (2×3) p, A.Webb – 12 (2×3) p, M.Fontaine – 8 p, M.Kress – 6 p, A.Părău-Godri 5 p, D.Carter – 4 p, R.Dzankic – 4 p, T.Neagu – 2 p, A.Huţanu – 2 p, T.Kilin şi E.Janko. Deşi nu se anunţa o partidă uşor de arbitrat, brigada alcătuită din Mircea Şerban (Piteşti), Bedir Sefer (Corabia) şi Alexandru Ivan (Târgovişte) şi-a îndeplinit cu bine misiunea, prestaţia ei fiind monitorizată de comisarul FRB Ioan Constantin.

ŞTEFAN STAN