ACCENTE / MEDICAMENTUL “VESSEL DUE” DEVINE “VESEL TE DUCI?”

Recunosc faptul că nu am crezut la finalul câtorva decenii de activitate cu statut de salariat, la vremea schimbării acestuia cu cel de pensioner, că viaţa va deveni atât de stresantă îndeosebi în ceea ce priveşte sănătatea. Sigur, exemplul meu nu ar trebui generalizat, însă eu constat o realitate care nu mai ţine cont de reguli. Personal, de-a lungul anilor pentru fiecare leu câştigat prin muncă, am plătit şi CAS. Ghinionul meu că acum nu sunt ocolit de afecţiuni medicale deloc uşoare. Prin urmare, lună de lună sunt nevoit să apelez la medicamentele recomandate de specialişti. Între ele, “Vessel Due”, utilizat ca tratament curativ pentru patologia vasculară cu risc de tromboză. Ei bine, a-l găsi în farmaciile din municipiul Alexandria (sunt câteva zeci!) a devenit un calvar. După ce te programezi la medicul de familie şi primeşti pe bază de consultaţie reţeta, intri într-o farmacie. Aici afli că medicamentul respectiv nu mai există de multă vreme, deoarece distribuitorii nu onorează comenzile. “Poate fi înlocuit cu altul”, întrebi. “Da, cu Coreflux, dar reţeta dumneavoastră trebuie schimbată pentru nominalizarea acestuia”, afli la o farmacie. (Însă, de fapt, şi “Coreflux” lipseşte…).

Desigur, blocajul meu este total. Totuşi, după ce am luat iar la rând majoritatea farmaciilor din „lanţurile mari” sau pe cele individuale, o rază de speranţă a apărut la cea mai nouă unitate de acest fel, deschisă recent în centrul Alexandriei. Da, aici găsesc, în sfârşit, „Vessel Due”. Numai că respectiva unitate furnizoare de medicamente populaţiei nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman. Deci, dacă vrei să le procuri de aici, trebuie să scoţi din buzunar o sumă măricică (circa 120 de lei/lună numai pentru „Vessel Due”) deoarece nu se primesc reţetele compensate…

Stau şi mă întreb dacă asemenea situaţii interesează pe cei ce ne asigură că „statul garantează oamenilor dreptul la sănătate”. Probleme sunt, am înţeles, şi cu alte medicamente care provin din import. Cum România are un excedent de importuri, comparativ cu exporturile, tăiem probabil medicamentele. Astfel, putem importa în continuare într-o veselie fructe, legume şi alte alimente stropite cu pesticide sau din cele aflate în categoria standardelor duble de calitate. Din păcate, sunt multe probleme nerezolvate de politicile de sănătate. Am dat exemplul cu medicamentele, dar am constatat nemjlocit mai multe nereguli în mari unităţi sanitare. Şi, în strânsă legătură, modul greoi (şi e puţin spus) de funcţionare a sistemului informatic la care sunt conectaţi medicii de familie, stresaţi la rândul lor pentru că în relaţia cu pacientul cel mai mult timp trebuie să devină simpli funcţionari…

În concluzie, chiar dacă se spune că sănătatea este bunul cel mai de preţ, ea constituie, de fapt, unul dintre domeniile cele mai neglijate.

ŞTEFAN STAN

  • Domnule Stefan, ati rezumat excelent starea asistentei sociale pentru sanatate acordata de autoritati pensionarilor. Dar aceasta este doar efectul. Cauza, ne convine sau nu, o constituie gastile de impostori incapabili profesional, aciuite in toate institutiile publice si patronate de rechinii politici de toate culorile care colcaie in Parlament, Guvern, etc. Va place sau nu, de data asta trebuie sa-i multumim (si eu sunt pensionar, am 84 ani si am mare nevoie de Vessel Due) genialului fiu al judetului dvs ., Teleorman, numitul Dragnea, care conduce si Parlamentul, si Guvernul si tot ce misca in tara asta la nivelul institutiilor statului. Pe care, probabil, l-ati votat si dvs. sa ajunga sa-si bata joc de batrani acum. Nu ca ar fi altii mai breji, dar acum el ne arde.
    Va doresc sanatate

Comments are closed.