1.122 de copii din Teleorman au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

963
0
Share:

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 97.500 în martie 2017. Dintre aceștia, peste 12.700 sunt copii din Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, așa cum arată datele colectate de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Astfel, 4.724 de copii sunt din județul Prahova, 2.642 copii din județul Dâmbovița, 2.604 copii din județul Argeș, 1.122 de copii din județul Teleorman, 740 de copii din județul Ialomița, 631 de copii din județul Giurgiu și 238 de copii din județul Călărași.

Datele colectate de la Inspectoratele Școlare, de Salvați Copiii și Ministerul Educației, au relevat însă un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 200.000, dintre care peste 22.000 în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că nu cuprind și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar. Sunt teme pe care Organizația Salvați Copiii le-a propus, vineri, 6 octombrie, în dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție, care a avut loc la Târgoviște.

” Copiii care rămân singuri acasă pentru că părinții lor sunt nevoiți să muncească în alte țări trec prin stări afective puternice, dar tăcute, pentru că, de cele mai multe ori, fie nu au cu cine să vorbească, fie nu cer ajutorul, pentru că simt nevoia să se comporte mult mai matur decât vârsta pe care o au. Suntem în fața unuia dintre cele mai puternice fenomene sociale din România postdecembristă, care afectează în primul rând copiii și asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu îngrijorare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Share: